Támogatás

2022.02.28. 19:29

Áldozatsegítő központ nyílik Békéscsabán

Áldozatsegítő központot alakítanak ki Békéscsabán – jelentette be hétfőn a Csabagyöngye Kulturális Központban tartott sajtótájékoztatón Varga Judit igazságügyi miniszter és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

Licska Balázs

Varga Judit és Herczeg Tamás beszélt a békéscsabai áldozatsegítő központról

Fotó: Imre György

Varga Judit elmondta, a cél az, hogy 2025-re minden megyeszékhelyen legyen áldozatsegítő központ, hogy helybe vigyék a támogatást. A napokban adták át a debrecenit, és, mint fogalmazott, a következő projekt a békéscsabai lesz. Jelezte: van egy segélyvonal is – az a 06-80/225-225-ös számon tárcsázható 0-24 órában –, amely az országban bárhonnan elérhető.

Varga Judit igazságügyi miniszter

Forrás: Imre György

Az igazságügyi miniszter ismertette, hogy a központokat egységes, a hivatali környezettől teljesen eltérő, barátságos arculatban építik ki – ahova akár gyermekkel is be lehet térni –, és azokban személyre szabott segítséget nyújtanak, lehet lelki, anyagi és jogi tanácsokat is kérni. Ha a károsult feljelentést tesz a rendőrségen, és hozzájárul az adatai, az elérhetőségei megadásához, akkor a központból a szakemberek felkeresik.

Elmondta, hogy miközben folyamatosan mérséklődik itthon az elkövetett bűncselekmények száma, így szeretnék az áldozatelérési hatékonyságot növelni, és hangsúlyozta: nem fordulhat elő, hogy egy bajba jutott segítség nélkül marad. Kapcsolatban vannak az úgynevezett védett házakkal, ha arra van szükség, de segítenek akár egy űrlap kitöltésében is. A békéscsabai lesz a tizenkettedik áldozatsegítő központ, és tavaly a meglévő irodák révén 17 ezer embernek nyújtottak segítséget.

Herczeg Tamás elmondta, sokféle feladata lehet az állami támogatással létrejövő áldozatsegítő központnak. Sorolta, hogy támogatást nyújthatnak a bűncselekmények, a kapcsolati erőszakok, de akár az emberkereskedők áldozatainak is. Aláhúzta, hogy az elmúlt időszakban többször egyeztetett szakemberekkel a kérdésben, és mindenki véleménye az volt, hogy van létjogosultsága, hogy szükség van egy központra Békés megyében is.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő

Forrás: Imre György

Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy számos állami, önkormányzati, civil vagy egyházi szervezet nyújt támogatást a bajba jutottaknak, az áldozatsegítő központnak tehát lehet ilyen szempontból egy irányító, koordináló – ahogy fogalmazott, iránytű – szerepe, képes lehet összefogni ezeket a segítő szándékokat.

Lapunk felvetésére, hogy ténylegesen hol kaphat helyet a központ Békéscsabán, és hogy mikor kezdheti meg működését, válaszként elhangzott: egyeztetnek az önkormányzattal, mivel az iroda kialakításához szükség van megfelelő ingatlanra, infrastruktúrára, a kérdésben a városi közgyűlés dönthet. Amint a helyiség rendelkezésre áll, a szaktárca elkezdi a központ kialakítását, ez pár hetet vehet majd igénybe, ezt követően indulhat az áldozatok segítése Békéscsabán.

 

Magyarország a békében érdekelt

Segíteni tettekkel lehet, és a magyar emberek most is bizonyítottak – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter, utalva a szomszédos országban zajló háborúra, hogy az ukrán-orosz konfliktusnak is vannak áldozatai. Hangsúlyozta, hogy Magyarország a humanitárius segítségnyújtásban vállal főszerepet, együttérez a háború elől menekülőkkel. Kiemelte, hogy hazánk fegyvereket nem szállít, hiszen Magyarország a békében érdekelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában