Közlekedés

2022.01.07. 10:12

Nagyszalontánál kötnék össze a partiumi gyorsforgalmit a magyarországi M44-essel

Nagyszalontán keresztül csatlakozhat rá a majdan Aradot Nagyváraddal összekötő gyorsforgalmi a magyarországi M44-es útra, ehhez pedig új határátkelő létesítésére is szükség lesz.

Iustin Cionca, az Arad megyei önkormányzat elnöke csütörtökön számolt be arról, hogy egyeztetést folytatott az infrastrukturális beruházás kapcsán Zalai Mihállyal, a Békés Megyei Önkormányzat elnökével. A megbeszélésen elhangzott, hogy a magyar fél érdekelt az Arad és a Bihar megyei tanács által tervezett gyorsforgalminak a magyarországi autópálya-hálózattal történő összekötésében, az M44-es gyorsforgalmit pedig a Nagyszalonta-Méhkerék határátkelőn, majd Kötegyánon, Sarkadon és Békéscsabán keresztül csatlakoztatnák a partiumi útszakaszhoz – írja a kronikaonline.ro.

Iustin Cionca Arad megyei tanácselnök (középen) Békés megyei kollégájával, Zalai Mihállyal (jobbra) egyeztet Forrás: Arad Megye Tanácsa

Cionca közölte, a magyar fél szerint azért ez az optimális megoldás a két gyorsforgalmi összekötésére, mert a Fekete- és a Fehér-Körös vízgyűjtője környezetvédelmi szempontokból nem jöhet szóba. Az aradi tanácselnök elmondta, Békés megyei kollégája arról tájékoztatta, hogy előzetes döntéselőkészítő tanulmány készül az M44-es gyorsforgalmi út sarkadi térség irányába történő meghosszabbításáról és a tervezett partiumi gyorsforgalmi úttal történő összeköttetéséről, ezt a kistérségi mestertervet pedig majd eljuttatják az Arad és Bihar megyei illetékeseknek. Cionca szerint ez új román-magyar határátkelő létesítését is feltételezi. „Az Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi út megteremti a lehetőséget a fejlődésre, és ezt a budapesti hatóságok is nagyon hamar felismerték. Amennyiben sikerül rácsatlakoztatni ezt az útszakaszt a magyarországi gyorsforgalmi- és autópálya-hálózatra, már nem csak helyi, hanem eurorégiós jelentőséggel bírna az Aradot Nagyváraddal összekötő leendő létesítmény” – idézte Iustin Cioncát az Arad megyei közgyűlés közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában