A gyulai húsipar története

2021.12.06. 11:30

Megjelent „Aki gyulait mond, mondjon kolbászt is!” című DVD

Bemutatták az „Aki gyulait mond, mondjon kolbászt is!” – Beszélgetések a gyulai húsipar történetéről című DVD-t pénteken délután a fürdővárosi Mogyoróssy János könyvtárban. A videófelvételek egészen különleges, elsősorban emberi aspektusból járja körül a város gasztronómiájának históriáját.

Papp Gábor

A DVD egy közös alkotás, tulajdonképpen befejező része egy elkezdett sorozatnak – fogalmazott a bibliotékában megjelent beszélgetésen dr. Csarnai József, a gyulai húsipar egyik legkiválóbb ismerője. A bemutatón Dézsi János könyvtárigazgató kérdezte az alkotókat dr. Csarnai Józsefet, Mocsár-Pörjés Józsefet és Durkó Károlyt az alkotó folyamatról, a lemez egyediségéről.

Dr. Csarnai József az előzményekről elmondta, 

a munka Daka Zsolt, a Gyulahús Kft. ügyvezető igazgatója ösztönzésére kezdődött el 

azzal a céllal, hogy a húsipar históriájából korábban nem ismert szemelvényeket, érdekességeket is feldolgozzanak. 2017-ben Durkó Károly, dr. Csarnai József és Dinya Imre A gyulai kolbász története – újratöltve című kötete kiválóan összefoglalta a helyi húsipar történetét.

– Természetesen minden száz százalékosan nem férhetett be a könyvbe, éppen ezért az a döntés született, hogy készítenénk egy cikksorozatot a helyi, Gyulai Hírlapba ezekből a részekből – tette hozzá dr. Csarnai József. A lap főszerkesztője, Mocsár-Pörjés József javasolta, hogy videókat is készítsenek, rögzítsék a beszélgetéseket, tulajdonképpen hozzanak létre egy vlogot. Miután ehhez megkapták a jóváhagyást, elkezdődött a közös munka. Olyan más és más területen tevékenykedő személyiségeket szólaltattak meg, akik a régi korokról számos érdekességeket tudnak, olyan történeteket, amelyek mások nem biztos, hogy ismernek.

Durkó Károly elmondta, nagyon örült, amikor megkeresték az ötlettel.

– Teljesen egyetértettem azzal, hogy a hagyományostól valami eltérő is készüljön

 – fogalmazott. Külön kiemelte, hogy a mozgóképek egészen másként dolgoznak fel témákat, mint egy könyv.

– A videók tanúskodnak érzelmekről, egészen másként fejeznek ki egy-egy témát, mint az írott sorok. Nagyon fontosnak tartok minden olyan munkát, amelynek részeként kamerával dolgoznak fel különböző témákat – tette hozzá. – Több szempontból is egyre inkább ez a jelen és a jövő.

 

Mocsár-Pörjés József úgy fogalmazott, a generációjuk még írógéppel kezdte az újságírást, és az új műfajokat, így a vlogot például autodidakta módon tanulta meg. A több éven át tartó közös munkával kapcsolatban elmondta, rengeteg nyersanyag, rengeteg felvétel született, amelyeknek körülbelül 15 százalékát használták fel, így nem kizárt, hogy a fennmaradó nyersanyagokat felhasználják majd. Érdekességként megemlítette, nem készítettek külön forgatókönyvet, nem volt senkin önálló mikrofon. Úgy vélekedett, hogy ma már az újságokban megkerülhetetlen, hogy ne legyenek mozgóképi tartalmat.

Dr. Csarnai József elmondta, a videók a színek változásaival, a zenével, a vágásokkal eredeti hangulatokat közvetítenek, emberközelbe hozzák a gyulai húsipar 150 évét.

 

Zsírból készült kozmetikum

 

A számos témát érintő beszélgetésen a résztvevők elmondták, hogy bár a videók készítésének nem az volt a legfontosabb célja, hogy újdonságokat hozzanak a felszínre, ilyen információkból is akad szép számmal a DVD-n. Megemlítették például, hogy az osztrák és német nők magyar marhafaggyúból és sertészsírból készült kozmetikumot használtak szépítkezésre. Ehhez egyébként egy kozmetikai vállalat minden héten 20 tonna ipari zsírt vitt el tőlük erre a célra. A film több hasonló érdekességet vonultat fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában