BÉKÉSCSABA

2021.12.03. 06:55

Jó szolgálatot tehet a kabát a négylábú kedvenceinken

A hideg és nedves időjárás beköszöntével egyre több kiskabátba öltöztetett kutyával találkozhatunk az utcákon. De vajon szükség van az ebeknek efféle védelemre, vagy inkább csak divathóbort, hogy sokan ruhákba, kabátokba, pulóverekbe, sőt csizmákba bújtatják házi kedvenceinket? Ennek jártunk most utána.

Vágvölgyi Nóra

20211129 Békéscsaba Kutyaruha illusztráció a képenSzűcs Ágnes eladó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Csonka Barbara állatorvos úgy véli, praktikus lehet a kutyaruha: – Nem csak a kis testű, de még egy nagyobb kutyára is érdemes ruhát adni, ha hideg van, főleg ha rövid szőrzetű az eb. Nyilván nem a kezeslábasok a legmegfelelőbbek, hanem ami kényelmes az állatnak is, és nem zavarja a mozgásban, futásban.

A kis testű kutyák, akik jellemzően lakásba vannak, őket érdemes egy kisebb sétára is beöltöztetni, de egy nagy testű négylábúra is adhatunk egy plusz réteget, ha huzamosabb ideig vagyunk kint vele.

Vannak egyszerű kis mellények is, ezeket is sokan használják – árulta el dr. Csonka Barbara állatorvos.

Ugyanakkor hangsúlyozta, mindez persze szoktatás kérdése is, hiszen egy kinti kutya jobban bírja a hideget, mint egy lakásban tartott. De például a fajtától is függ: egy malamut vagy egy rövidebb szőrű dobermann, esetleg vizsla másképp tűri a hideget.

– A lényeg, hogy vízhatlan legyen a ruha, de persze van fényvisszaverőstől kezdve mindenféle kapucnis, szőrmés is. Viszont a legfontosabb, hogy vízhatlan, praktikus legyen és a kutyát se zavarja – tette hozzá.

Szűcs Ágnes eladó mutatja, hogy milyen kabátokba bújtathatjuk kedvenceinket /Fotó: Bencsik Ádám/

Az állatorvos szerint, többek közt ezért nem jó a rongy a kutyaházba, mert ha például vizes lábbal bemegy, akkor az átnedvesedik, ilyenkor szokta az állat kirángatni a rongyot a házából:

– Ezért is kell szalmát betenni a kutyának, mert az felszívja a nedvességet, és szárazon tartja az állatot – emelte ki. Dr. Csonka Barbara a négylábúak megfázásáról szólva elmondta,

inkább a torokgyulladás a jellemző, ez pedig leginkább akkor következik be, ha az állat hideg vizet iszik vagy fagyos ételt eszik,

ekkor meghűléshez hasonló tüneteket produkálhatnak, köhöghetnek is. Ezért érdemes ügyelni arra, hogy mozgás után ne hideg vizet kapjanak.

Márti Tünde, az egyik békéscsabai állatkereskedés üzletvezetője úgy tapasztalja, a kutyatulajdonosok a hideg idő beálltával többnyire dupla rétegű ruhákat adnak kedvenceikre. Elmondása szerint, a választás során fontos szempont, hogy könnyen feladható és vízálló legyen a ruha.

Fotó: shutterstock.com

– A vízállóság különösen fontos, annak hiányában könnyen meghűlhet alulról az eb. Hiszen éppen a pocakjára csapódik fel a víz, amit kevésbé fed szőr. Azért gömbölyödik össze a kinti kutya, hogy ezzel is melegítse magát, védje a hasát, hiszen jellemzően ott van egy olyan terület, ami szőrmentes. Nyáron, ha hűti magát, akkor ezzel ellentétes dolgot látunk: ás egy gödröt és belehasal, hogy el tudja viselni a hőséget.

Ezért a kutyaruhák közül azt érdemes választani, amelyik védi a hasát is az állatnak.

Emellett persze vannak visszatérő trendek, például karácsony közeledtével népszerűek a karácsonyi mintás kiegészítők – avatott be minket az üzletvezető.

Hozzátette, esősorban kistestű kutyáknak viszik ezeket a ruhákat, de azt vették észre, hogy az utóbbi időben egyre több gazda szeretné a nagytestű kedvencét is megvédeni a hideg ellen: – Bár még most is elmondható, hogy a kistestű ebekre többet költenek, a nagytestű kutyusokat is egyre többen tekintik családtagoknak – fűzte hozzá Márti Tünde.

Mire figyeljünk oda az ideális öltözet kiválasztásánál?

Az egyre bővülő kínálatból nem könnyű kiválasztani, hogy melyik a legmegfelelőbb ruha a kutyánknak. A szakemberek szerint az egyik legfontosabb szempont az öltözet anyaga, hiszen egy hosszabb szőrű kutyának elég lehet egy vékony esőkabát, míg egy apró termetű állat akár két réteget is elvisel magán a hidegben. Továbbá érdemes lemérnünk az ebet mielőtt vásárolni indulunk, így biztosak lehetünk abban, hogy a kiválasztott ruha tökéletes lesz számára a téli hónapokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában