Békés megye

2021.12.19. 07:22

Ha nincsenek pockok, nem jönnek a gatyás ölyvek sem

Idén a szokásosnál kisebb számban jelentek meg a Körös-Maros Nemzeti Park tájain az északi ragadozó madarak. Ennek fő oka valószínűleg az, hogy kevés a térségben a táplálékul szolgáló kisemlős.

Gatyás ölyv /Fotó: Tóth Imre/

A ragadozó madarak között három olyan faj van, amelyek nem költenek a dél-alföldi tájakon, csak telelni járnak ide: a gatyás ölyv, a kékes rétihéja és a kis sólyom. Ezek első példányai már szeptemberben is feltűnhetnek, de jellemzően csak októberben és főleg novemberben jönnek nagyobb számban - olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park honlapján.

A Dévaványai-Ecsegi pusztákon a szárazság ellenére sem növekedett a rágcsálók állománya, sőt kifejezetten gyérnek mondható. 

Mivel az északról érkező ragadozó madarak fő táplálékát éppen a mezei pockok és különböző egerek képezik, így ha rövid időre meg is állnak itt, a táplálékhiány miatt hamar továbbmennek. Csak néha-néha bukkan fel egy-egy gatyás ölyv, s kékes rétihéjából is alig néhányat látni.

Gatyás ölyv /Fotó: Tóth Imre/

A Csanádi pusztákon is hasonló a helyzet: eddig csupán egyetlen gatyás ölyvet, egy kis sólymot és mindössze 5-6 kékes rétihéját figyeltek meg a nemzeti park munkatársai. Az ok itt is a táplálékhiány, ami egy-két nap után távozásra ösztönzi e téli vendégeket.

A Kis-Sárréten elsősorban a pusztai területek gyakori ragadozóiból (egerészölyv, vörös vércse, kékes rétihéja) látni a szokásosnál kevesebbet. 

Gatyás ölyvet is csak néhány alkalommal figyeltek meg. Ellenőrizték a kékes rétihéják klasszikus éjszakázóhelyeit, de csupán egyetlen helyszínen figyeltek meg tíznél több (14) példányt. A fő ok ebben a térségben is a szűkös táplálék-kínálat, elsősorban a mezei pockok alacsony száma. A Biharugrai-halastavakon több a táplálék, ennek ellenére mégis kevesebb rétisast látni az ilyenkor megszokottnál. Létszámuk jelenleg 15 körül mozog, s rendszeresen felbukkan egy-két vándorsólyom is.  

A Kígyósi-pusztán gatyás ölyveket már október közepe óta rendszeresen megfigyeltek, az utóbbi hetekben pedig szórványosan felbukkant néhány kékes rétihéja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában