ellenőrzés

2021.12.01. 11:28

A csabai társasházakban is fontos a szabályok betartása

Bicikli és bútor a lépcsőházban, a menekülést akadályozó vagyonvédelmi rács – főleg ilyen szabálytalanságokkal találkoznak a katasztrófavédelem szakemberei az ellenőrzések során a társasházakban. A sormunkában érkező kéményseprőket a tömblakásokban élők köteles beengedni, a régi és elhanyagolt vízmelegítők, konvektorok komoly veszélyt jelenthetnek.

Licska Balázs

20211124 Békéscsaba Társasház tüzek megelőzése előadás. képen Bódi Csaba alezredes, Papp László kéményseprő koordinátor Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

A napokban tájékoztató akciót tartottak a katasztrófavédelmi kirendeltségek, a társasházakban élők és a közös képviselők a világhálón és telefonon tehették fel kérdéseiket a szakembereknek. A kezdeményezéssel az volt a cél, hogy erősítsék a társasházak tűzbiztonságát, hogy megismertessék a legfontosabb szabályokat, amelyekre érdemes figyelni.

Bódi Csaba tűzoltó alezredes, a békéscsabai katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának vezetője elmondta:

idén is voltak halálos kimenetelű tűzesetek – Békés megyében négyen vesztették életüket –, amelyek főleg a dohányzásra, a nyílt láng nem megfelelő használatára, illetve tűzhelyen felejtett ételre vezethetők vissza.

Az esetek vizsgálatát követően arra a következtetésre jutottak, hogy leginkább az egyedülálló, idős és hátrányos helyzetű emberek vannak veszélynek kitéve, tehát fontos figyelni rájuk.

Bódi Csaba és Papp László beszélt a minap sajtótájékoztatón a társasházak tűzbiztonságáról /Fotó: Bencsik Ádám/

A társasházakban tartott ellenőrzésekkor nézik, hogy a menekülési útvonalak, azaz például a lépcsőházak átjárhatók-e, hogy a villamos berendezések megfelelő állapotban vannak-e, gondoskodnak-e azok rendszeres karbantartásáról, szükség esetén javításáról. Legtöbbször tárolással kapcsolatos szabálytalanságokat észlelnek, azaz lépcsőházban tárolt bicikliket, bútorokat találnak, olyan vagyonvédelmi rácsokat, amelyek akadályozzák a biztonságos menekülést, a tűzoltók gyors bejutását és sikeres beavatkozását. Hangsúlyozta:

sosem a bírságolás a cél, hanem az, hogy a szabályokat betartsák, hogy megfelelő legyen a tűzbiztonság a társasházakban.

A középmagas épületeket – ilyenek Békéscsabán a tízemeletesek – háromévente veszik szemügyre, a többi esetében – így például a négyemeleteseknél – pedig közérdekű bejelentés esetén tartanak ellenőrzéseket.

Elmondta: nyílt égésterű berendezések, például vízmelegítők használata esetében javasolt szén-monoxid-érzékelőt felszerelni. A katasztrófavédelem oldalán található egy lista, hogy melyek a megbízható készülékek. Emellett érdemes a konyhába, a nappaliba füstérzékelőt telepíteni.

A kéményseprők tapasztalatairól Papp László, a Békés megyei ellátási csoport vezetője számolt be. Elmondta: a társasházakban végzett kötelező sormunka során feltárt hibák, hiányosságok és szabálytalanságok egy része a régi építésű kémények használatból adódó állagromlására, másik része a csatlakozó berendezések működtetésére, karbantartottságára vezethető vissza.

Ha közvetlen élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapotot tárnak fel, akkor megtiltják a tüzelőberendezés és a kémény további használatát.

Amennyiben az érintett kéménykürtő vagy kéménycsoport közös használatú, a tiltás akár az összes kapcsolódó ingatlant érintheti. Ha nem jelent közvetlen balesetveszélyt a hiba, akkor a következő ellenőrzésig kérik annak megoldását vagy a hiányosság pótlását. A visszatérő vagy ki nem javított hibák esetén külön határidő megjelölésével írják elő a szükséges javítások elvégzését.

Kötelező beengedni a kéményseprőket

Papp László elmondta, a társasházakban élők, a jogszabályban előírt – gáztüzelő berendezések esetén minimum kétéves, szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések estén egyéves – gyakoriság szerinti ellenőrzések alkalmával kötelesek beengedni a kéményseprőket. Ez nemcsak a szabályok, hanem az egymás iránti felelősség miatt is fontos. Mivel jellemzően régi épületekről van szó, az idő előrehaladtával a hibák száma nő, de közvetlen életveszélyt jelentő állapottal csak ritkán találkoznak. Ennek ellenére fontos a kémények korszerűsítése, hogy elkerülhessék a baleseteket, a tragédiákat. A társasházi ingatlanoknál feltárt életveszélyes problémák jellemzően a tüzelőberendezések karbantartottságának hiányára, valamint a levegőellátás módjának megváltozására – nyílászárócserére, elszívók telepítésére, szellőzők lezárására – vezethetők vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában