Koronavírus Békésben

2021.11.30. 17:22

Egyre többen kérik az oltást a Békés megyei háziorvosoknál is

Az oltópontok mellett a háziorvosoknál is sokan kérik a koronavírus elleni oltást, a legtöbben a harmadikra foglalnak időpontot, mások most veszik fel az első vakcinát.

Cs. I. - P. G.

– A regisztráció nélküli oltás lehetősége nagyon sokakban feloldotta azt a görcsöt, amely bennük volt korábban – nyilatkozta hírportálunknak dr. Pálmai Tamás. A békési háziorvos elmondta, az oltási hét sikertörténet, számosan éltek a lehetőséggel a városból, a praxisából is, és ugyancsak kedvezőek a visszajelzések a meghosszabbításával kapcsolatban is.

Dr. Pálmai Tamás egyébként már augusztus óta ad be a harmadik oltásokat, eddig nála nyolcszáz ember kapta meg a megerősítő vakcinát. A háziorvos körzetében minden héten kijelölnek egy vagy két oltónapot, amikor a rendelés mellett ezt a feladatot is elvégzik.

Ilyenkor átlagosan egy-egy alkalommal mintegy félszáz embernek adják be az oltást.

– Az arányok hasonlóak, mint országszerte. A jelentkezők túlnyomó többsége a harmadikra érkezik, de mindig akadnak, akik az első vagy második oltást kérik. Elsősorban a fiataloknál, a könnyebben mozduló pácienseknél előfordult, hogy megkértük őket, az oltási héten a békéscsabai oltóponton vegyék fel a vakcinát. Fontos, hogy akár regisztrációval, akár regisztráció nélkül megtehetik ezt – tette hozzá dr. Pálmai Tamás. A szakember nagyon fontosnak nevezte, hogy a megyében élők számos településen oltakozhatnak az oltási hét, illetve most már hetek keretében.

Dr. Pálmai Tamás kedden is adott be oltásokat /Fotó: Bencsik Ádám/

Kérdésünkre kiemelte,

érzékelhető az aktivitás, nagyon sokszor csörög a telefon, hogy időpontot kérjenek az oltásra, ezek már december 15-ig gyakorlatilag be is teltek.

A tapasztalatok azt mutatják, a korábban az oltást mereven elutasítók esetében is látható egyfajta elmozdulás. Különösen igaz ez azokra, akiket megérintett a betegség. Akik túlesnek rajta, azok amint lehetséges, igyekeznek az oltásra, kérdezik, hogy mikor lehet leghamarabb menni.

A kollégákkal való egyeztetések is azt mutatják, hogy országosan is hasonló a tendencia.

– Természetesen van egy kemény mag, amely eltántoríthatatlan, de a vírustagadók tábora folyamatosan morzsolódik

– válaszolta ezzel kapcsolatos felvetésünkre.

Dr. Pálmai Tamás azt tapasztalja, hogy az oltás négy hónapig teljes mértékben véd, majd folyamatosan csökken a hatékonysága.

– Azok között, akik 5-6 hónapja kapták meg, már akadnak, akik elkapják a fertőzést. Közöttük leggyakrabban középsúlyos megbetegedések fordulnak elő, a praxisomból ketten kerültek kórházba, de már szerencsére meggyógyultak. A háromszor oltottak közül hárman betegedtek meg, de egy-két napon belül meggyógyultak, náthaszerű tünetek, 37,1-37,2-es hőemelkedés fordult elő náluk – fejtette ki.

Mint megtudtuk, a mellékhatások ugyanazok, mint az első vagy a második oltásnál. A legvadabb mellékhatás az volt, amikor valakinek a hónaljmirigy-csomója megduzzadt, de 24 órányi borogatás hatására az is elmúlt.

Nagyszénáson is jelentős az érdeklődés

Dr. Ugró Éva nagyszénási háziorvos elmondta, náluk nagy az oltási hajlandóság. Naponta többször csörög a telefon, hogy harmadik oltást szeretnének, és vannak elsőre jelentkezők is.

– Nagy segítséget jelent számunkra a kampányhét. Meghirdetése előtt, rendelőnkben minden hét péntekén oltottunk, a Legutóbbi alkalommal 101 embert. A 101. a kisebbik fiam volt a harmadik oltásával. Nagyon fontosnak tartom az emberek átoltottságát, hiszen ez az egyedüli védekezés a maszk, a távolságtartás és a személyi higiénia mellett. Sajnos hatásos gyógyszerünk még nincs a vírus ellen. Mostanában egyre többet hallom, hogy az oltottak is megbetegednek. Igen, előfordul, de nem mindegy, hogy milyen erősségű tünetekkel vészeli át a betegséget valaki – nyilatkozta a gyógyító.

Koronavírus Békésben

A dosszié további cikkei

Koronavírus Békésben

A dosszié további cikkei

Ezek is érdekelhetik