Szakmai konferencia

2021.11.17. 13:57

A cigánysággal kapcsolatos évfordulókra emlékeztek Békésen

Szakmai konferenciával egybekötött jubileumi rendezvényt szerveztek az I. Roma Világkongresszus ötvenedik és a pünkösdi cigánymisszió elindulásának huszonötödik évfordulója alkalmából szerdán Békésen.

Papp Gábor

20211117 Békés 25 éves a Cigánymisszió Takács Árpád kormánymegbízott köszöntött Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

1971-ben, 50 évvel ezelőtt rendezték meg az I. Roma Világkongresszust és 1996-ban, 25 évvel ezelőtt indult el hivatalosan a Magyar Pünkösdi Egyház cigánymissziója, ami mára országos hálózatban, önálló jogi személyként működő szervezetté vált – mondta el az eseményen dr. Szilágyiné Morár Ildikó. A Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszó (MPE OCM) kommunikációs és marketing vezetője kiemelte, amellett, hogy mindkét esemény a roma közösség elismeréséről szól, fontos kapcsolódás, hogy az első Roma Világkongresszust India kormánya és egyes pünkösdi cigány közösségek kezdeményezésére az Egyházak Világtanácsa szervezte.

Durkó Albert

Így elindult és hivatalossá vált a kormányzatok, a cigányság és az egyházak szoros együttműködése. Az akkori kongresszusra huszonhárom országból érkeztek küldöttek, és olyan döntéseket hoztak, minthogy a földön élő különböző néven ismert cigány népcsoportok közös elnevezése, nemzetük hivatalos elnevezése a roma; elfogadták a cigányok nemzeti jelképeit, a zászlót, a himnuszt és a jelmondatot: „Fel Cigányok!” A nyelvvel és az ünnepnapokkal kapcsolatos megállapodások mellett eldöntötték még, hogy a különböző cigány népcsoportok egymást kölcsönösen testvérként fogadják el, és ugyanazon nemzet tagjainak tekintik magukat.

Az eseményen Bodoczki Júda ült zongorához, Lakatos Rudolf énekelt, valamint Bodoczki Ernő játszott nagybőgőn

Durkó Albert, az MPE OCM misszióvezetője elmondta, az elmúlt huszonöt évük csodákkal teli. – Mindennap van valami különleges, emberek élete változott meg az evangéliumnak köszönhetően. Kijöttek a rabságból, a kábítószer fogságából, dílerek, erőszakos emberek tértek meg, és teljes életváltozáson mentek keresztül – fogalmazott. Felidézte, 1996-ban kapta a felkérést, hogy indítsa el a cigánymissziót, mint egyházuk egyik önálló missziós szervezetét, ekkor kezdte el járni az országot. Durkó Albert hozzátette, már az említett időpont előtt is sok minden történt, de hazánkban az egyházak között elsőként, szervezetten és tudatosan negyedévszázada indították el a missziót.

Mint mondta, rengeteg vihart éltek át, nehézségen és nyomorúságon mentek keresztül. A misszióvezető úgy fogalmazott, egy ébredési hullám fog elindulni a cigány nép között hazánkban és szerte Európában. Ennek kapcsán felelevenítette, hogy tizenéve, keresztény főiskolájuk működése kapcsán felmérték Magyarországon mennyi cigány ember tartozik gyülekezethez, és gyakorolja a hitét. Ekkor felkeresték a protestáns egyházakat, és a segítségükkel pontos kutatást végeztek.

Összesen 3250 gyülekezetbe járó, hitét gyakorló roma embert találtak. Durkó Albert ezt a számot egy magnak nevezte. – Az ige azt mondja, hogy ha elvetjük a magot, az százszoros termést hoz – tette hozzá. Így 325 ezer megtért, újjászületett cigány ember lesz. Elmondta, arra készülnek, hogy megtartsák, segítsék őket.

Az eseményen jelen volt és előadást tartott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos és Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, szintén ott volt a rendezvényen dr. Szakács F. Sándor egyházi és civil ügyekért felelős koordinátor.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntötte a résztvevőket

Az erő a lelkesedésben van

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymissziója olyan vállalásokat végez, amelyek huszonöt éve elképzelhetetlen voltak.

– A misszió ereje a lelkesedés, a felelősségvállalás, a helyzethez való alkalmazkodás és az alkotás vágya – folytatta a gondolatot. – Az elmúlt huszonöt évben a gondolatokból tetteket, érzéseket, változást, megújulást hoztak létre. Az elesettek gyámolítását, a leghátrányosabb helyzetűek támogatását tűztek ki célul maguk elé negyedévszázada, miközben hitéleti, szociális, kulturális, foglalkoztatási kérdésekkel is foglalkoznak. Szólt arról, hogy több téren, a foglalkoztatás, az oktatás, a kulturális területen és a járványügyi helyzetben az emberek védelmében is együttműködnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában