békés megye

2021.11.12. 11:18

Akadnak még szabad ágyak, segítenek a fedélnélkülieknek

Békéscsabán és Békésen is akad szabad hely a hajléktalanszállón, a rászorulóknak számos módon segítenek. A megyeszékhelyen az utcai szociális munka során a hideg idő beálltával azokra a fedélnélküliekre is hatványozottabban figyelnek, akik nem veszik igénybe a Gyár utcában a szolgáltatásokat.

Hírlap-összeállítás

Nemcsak ételt, hanem fürdési és mosási, szórakozási lehetőséget is biztosítanak Csabán /Fotó: B. Á./

Fotó: Bencsik_Adam

Békéscsabán a Gyár utcai hajléktalanszálló 54 segítségre szorulót tud fogadni, és mivel jelenleg 16-an vannak, 38 ágy üresen áll. A szolgáltatások köre nem változott: továbbra is biztosítanak fürdési, mosási, főzési lehetőséget, adnak mosóport, tusfürdőt, borotvát, törölközőt. A rászorulók televíziót nézhetnek, annak, aki olvasna, adnak könyveket is. A bentlakók ágyneműt is kapnak. Emellett napi egy tál meleg ételt biztosítanak a lakóknak, valamint vacsorára péksüteményt. Azoknak is juttatnak péksüteményt, készétel-konzervet, valamint kenyeret, akik a nappali melegedőt veszik igénybe.

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta: az intézmény munkatársai az év minden napján nagy hangsúlyt fektetnek az emberi élet védelmére. Azonban annak érdekében, hogy az utcai szociális munkások még nagyobb figyelmet fordítsanak a hidegben a hajléktalanokra, november 1. és április 30. között csak délutáni műszakban dolgoznak: 14 és 22 óra között hét órában az utcán vannak, ott próbálnak segíteni az ellátottaknak takaróval, gyógyszerekkel, kötszerekkel, meleg teával, élelemmel, lángos kuponnal, amelyet szombaton a piacon tudnak beváltani. Azt kérte a békéscsabaiaktól, hogy ne támogassák készpénzzel a rászorulókat, mert a jövedelemszerzés lehetősége miatt nem veszik igénybe a hajléktalanszállót, aminek a leghidegebb estéken akár súlyos következményei is lehetnek.

Nemcsak ételt, hanem fürdési és mosási, szórakozási lehetőséget is biztosítanak Csabán /Fotó: B. Á./

Békésen a hajléktalanszállón jelenleg 95 százalékos a telítettség, de még tudnak mind férfiakat, mind nőket fogadni az egymástól különálló épületekben. Párok elhelyezésére jelenleg nincs lehetőség – tudtuk meg Kádasné Öreg Juliannától. A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ igazgatója kérdésünkre elmondta, a jogszabályok szerint jelenleg nem szükséges kötelező koronavírusteszt ahhoz, hogy valaki bekerüljön az intézménybe. Az oltási igazolványt ugyanakkor be kell mutatni, illetve az előírásoknak megfelelően a jelentkezőknek előzetes orvosi vizsgálatokon is részt kell venniük. A szakember megerősítette, a hideg idő közeledtével mindig élénkülés figyelhető meg, és nincs ez most sem másként. Mint megtudtuk, a prioritást a nehéz helyzetbe került békési emberek ellátása jelenti, de a kapacitások függvényében a környező településekről is fogadnak lakókat.

Békésen egyébként több külön épületben működnek a hajléktalanszállók, a nőket, a férfiakat külön-külön ingatlanokban helyezik el, illetve nappali melegedő is rendelkezésre áll. A hajléktalanná vált családoknak az ellátórendszeren belül keresnek alternatívát. A szakember elmondta, hamarosan egyházi fenntartásban családok átmeneti otthona fog nyílni a településen, amit örömmel üdvözölnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában