Békéscsaba

2021.11.12. 19:29

A média kapuőreinek munkáját mutatta be Michael Mosbacher

Michael Mosbacher újságíró, könyvszerző, a The Critic magazin publicistája tartott angol nyelvű előadást a Mathias Corvinus Collegium Békéscsabai Központjában pénteken délután.

P. G.

Az eseményen számos fiatal érdeklődő vett részt. Mint azt a publicista az előadását megelőzően hírportálunknak elmondta, az MCC a digitalizáció sajtóra gyakorolt hatásáról tartott konferenciájára érkezett Budapestre. Elsőként a fővárosban megtartott fórumon beszélt a médiumok angliai helyzetéről, a sajtó kiegyensúlyozottságának szempontjairól, majd ellátogatott a megyébe is.

A brit szakember elmondta, vannak gondolatai a közösségi oldalakkal kapcsolatban. Mint kifejtette, a téma annak kapcsán merült fel, hogy az oltásokkal kapcsolatban rengeteg dezinformáció, félrevezető tartalom jelent és jelenik meg ezeken a platformokon. Michael Mosbacher ennek ellenére hangsúlyozta, azon az állásponton van, hogy egy felsőbb szabályozás több negatív hatással járna, mint amennyi pozitívumot hozna magával. – Ha nagyon szigorú szabályozás lépne életbe azt hiszem, az több kárt okozna, mint hasznot – fogalmazott. Leszögezte, éppen ezért felértékelődik a nagyobb médiumok, újságok szerepe, amelyek ellensúlyozhatják a rengeteg fals információt, megfelelő módon orvosolják az annak kapcsán felmerülő problémákat.

Michael Mosbacher hangulatos előadást tartott /Fotó: Bencsik Ádám/

Azzal kapcsolatban, hogy a közösségi média rövidebb üzenetei mennyire befolyásolják az olvasási szokásokat, kifejtette, valóban van „étvágy” az ilyen rövidebb tartalmak iránt, de véleménye szerint továbbra is akadnak, akik szívesen olvasnak hosszabb cikkeket, elemzéseket. Az olvasóknak azt tanácsolta, hogy elsősorban a megbízható médiumokból tájékozódjanak, és megfelelő távolságtartással, megfelelő kontrollal kezeljék a már említett közösségi platformok posztjait, tweetjeit.

– Az információmegosztás, a véleménymegosztás lehetősége mára mindenki számára elérhetővé vált, amivel párhuzamosan nagyon fontos a kapuőrök szerepe az újságoknál, televízióknál, hírportáloknál. A főbb médiumoknak megbízható és alapos tartalmakat kell szolgáltatniuk, így elkerülhető az információs káosz kialakulása – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik