Békés megye

2021.10.28. 06:55

Tízből egy vevő hord maszkot a boltokban

Tapasztalataink szerint az utcán szinte senki sem visel maszkot, a boltokban pedig tízből mindössze egy vásárló veszi fel a védőeszközt. Jelenleg bizonyos intézményekben, így az orvosi rendelőkben és a kórházban kötelező, de a szakemberek szerint ajánlott hordani a maszkot zsúfolt helyeken, így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön.

Licska Balázs

20210407 Kaposvár Egy hónapnyi kényszer zárás után újra kinyithattak azok a „nem létfontosságú” üzletek, melyeket március elején kellett bezárni az akkori kormányrendelet miatt. Az első nap néhány fodrász, ruhaboltos és cipész is munkába állt, a négy hetes pihenő anyagilag nem érintette jól a vállalkozásokat. Fotó: Lang Róbert lr Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

A koronavírus elleni védekezésben a legfontosabb az oltás, de bárki hordhat bárhol maszkot – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég a kormányinfón.

Az orvosi ügyeletet biztosító Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője, dr. Sonkoly Iván háziorvos elmondta,

az egészségügyi intézményekben kötelező a védőeszköz viselése, de ajánlott a zsúfolt helyeken, például vásárlás közben a boltokban, a tömegközlekedési eszközökön.

– Egyre gyakoribbak a felső légúti fertőzések – folytatta a szakember, hozzátéve, hogy most, a járvány negyedik, felfelé ívelő hullámában nehéz eldönteni, hogy koronavírus-fertőzés okozza-e a tüneteket. Kiemelte, a delta-variáns rendkívül fertőző, el kell kerülni a terjedését az alapvető higiénés szabályok betartásával, illetve fontos lehet a maszk viselése és a távolságtartás.

A szakorvos ajánlása alapján zsúfolt helyeken érdemes feltenni a maszkot /Illusztráció: MW/

– Akiknek lázas, hurutos tünetei vannak, azok lehetőleg maradjanak otthon, és telefonon beszéljenek a háziorvosukkal vagy az orvosi ügyelet munkatársaival – mondta, elismerve­, hogy nagy a forgalom­, de türelmesnek kell lenni, egy idő után el lehet érni a szakembereket.

A pácienseket kikérdezik az előzményekről, a kockázatokról, a tünetek súlyosságáról, majd tanácsot adnak a kezeléshez, szükség esetén személyes vizsgálatot, kórházi ellátást vagy mentőszállítást javasolnak. Tesztelésre is van lehetőség, erről a doktor dönt.

Vicsik Jolán békéscsabai nyugdíjas: – Az utcán nem hordom, de ahogy felveszem az orvosnál és a kórházban, úgy magamra öltöm mostanában a maszkot a boltokban is vásárlás közben.

Mindig a táskámban tartom, így folyamatosan kéznél van. Előfordul, hogy otthon is viselem, ha látogatók jönnek hozzám. A maszk is segíthet a koronavírus-fertőzés elleni védekezésben.

Orodán Ferenc békéscsabai színházi díszítő: – Most nem hordom sem az utcán, sem a boltokban, mivel nem kötelező, de amikor az volt, akkor mindenhol viseltem a maszkot, követtem és betartottam a szabályokat. Nem csinálnék belőle problémát, ha ismét kötelezővé tennék, felvenném. Volt olyan időszak, amikor otthon is hordtam, nehogy megfertőzzem a családtagjaimat.

Kmetykó András békéscsabai nyugalmazott matematikatanár: – Ha kilépek az utcára, mindig felveszem a maszkot, nem csak ott viselem, ahol jelenleg kötelező. A koronavírus elleni védelem többtényezős, egyik eleme az, hogy hordom a maszkot. A korom alapján a veszélyeztetettek közé tartozom, de ha fiatal lennék, akkor is így tennék. Az egészség érték, amire vigyázni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában