Gyula / Galériával

2021.10.03. 15:14

Különleges helyeken muzsikált az erdő

Három különleges helyszínen, pénteken a gyulai Csigakert tölgymatuzsálemei között, szombaton Gyula-Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében, a vasárnapi pedig a határon túl, a partiumi Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn, a „csodabogyós” erdőben rendezték meg a „Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében című programsorozatot.

Papp Gábor

20211001 Gyula Muzsikál az erdő rendezvény fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Idén szerveztük meg a Muzsikál az erdő tizennyolcadik évadát. Az események három térségben valósultak meg – nyilatkozta hírportálunknak Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvény főszervezője. Mint megtudtuk, május utolsó hétvégéjén a „hírős” városban, Kecskeméten muzsikált az erdő, júliusban kilenc nap, kilenc helyszínen várták az érdeklődőket a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok keretében.

– Erre az októberi hétvégére pedig a Körösök völgyébe érkeztünk, ahol Gyula, illetve Nagyvárad környékének csodálatos környezete adott otthon a rendezvényeknek – tette hozzá a szakember. Ahogy emlékeztetett rá, pénteken a gyulai Csigakert tölgymatuzsálemei között, szombaton Gyula-Városerdő tölgy-kőris-szil erdejében, vasárnap pedig a határon túl, a partiumi Nagyvárad közelében, Püspökfürdőn, a „csodabogyós” erdőben zajlottak a programok. Utóbbi helyszínnel kapcsolatos kérdésünkre elmondta, ott a koncertek helyszíne minden évben egy különleges erdei teátrum. A gyönyörű hárserdő cserjeszintjét pedig egy szubmediterrán örökzöld cserje, a szúrós csodabogyó borítja, innen is az erdő és a hely fantázianeve.

Szabó Lajos hangsúlyozta, kiemelte céljuk, hogy a látogatókat a környezettudatos életvitel irányába fordítsák az erdő és a zene, a művészetek erejével. – Mindez a járvány időszakában különösen aktuális – tette hozzá. – Bízunk abban, egyre többen érzik, hogy az ember része a természetnek, és csak azt megóvva, tiszteletben tartva boldogulhatunk az életünkben. Arra törekszünk, hogy az élet újraindításakor, illetve egyáltalán csak a következő időszakban közösségi összetartással környezeti szempontból fenntartható életvitel irányba induljunk.

Szabó Lajos úgy vélekedett, hogy aki ellátogatott a hétvégi rendezvényekre annak testi-lelki feltöltődésben lehetett része, és ráhangolódhatott a természet ritmusára.

Az érdeklődők például szakvezetéses erdei sétákkal közelítették meg a koncertek helyszínét. Kitért arra, hogy rengeteg gyermek- és környezettudatosságra nevelő interaktív program várta a látogatókat. A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület és a Gyulai Ehető Közösségi Kert csapata egyaránt programokkal készült, volt házi szilvalekvárfőzési bemutató és kézművesség is. A gyulai erdei iskola csapat pedig alaposan kitett magáért.

Szabó Lajos szólt a zenei fellépőkről. A Szent Efrém Férfikar és Szokolay Dongó Balázs, Demeniv Mihály harmonikaművész, a Zeneakadémia Szaxofon Együttese, a Monarchia Szimfonikus Zenekar, a Nagyváradi Filharmónia Vonósnégyese, a Nagyváradi Művészeti Líceum növendékei, az Aurin Leánykar, a Fonó Zenekar és Navratil Andrea, a Körös Táncegyüttes, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Bolba Éva és a JAZZterlánc és a Góbé zenekar egyaránt fellépett a programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában