galériával

2021.10.02. 16:34

Kiállítást nyitott a Dévaványai Vadásztársaság

Az Egy a Természettel című Vadászati és Világkiállítás keretén belül nyitotta meg tárlatát szombaton a Dévaványai Vadásztársaság.

V. E.

20211002 Dévaványa Vadászati közösségi nap a képen Lengyel Tibor természetvédelmi őr Zuberecz Tibor vadász Ilin József elnök fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Illin József elnök köszöntőjét a vadásztársaság bemutatásával kezdte. Elárulta, alapításukról és történetükről egy könyv is készülőben van. Hozzátette, 1945-ös megalakulása óta a vadásztársaság szervesen beilleszkedett Dévaványa életébe, és jelenleg az egyik legnagyobb számú civil szervezet a településen. Alapvető célja, hogy a több, mint 12 ezer hektáron megtalálható értékes vadállományát céltudatos és minőségi vadgazdálkodással megőrizze és fejlessze is. A kiállításról elmondta, azokat a vadfajokat mutatja be, amelyek Dévaványa környékén megtalálhatóak, illetve ott ejtették el őket. Célja pedig a térségben megtalálható fajok megismertetése.

Zuberecz Tibor, megyei fővadász elárulta, mindig szívesen látogat Dévaványára, hiszen vonzza a települést körülvevő táj és az ott élő emberek személyisége is. Illin Józsefről elmondta, nem csupán Dévaványán tevékenykedik, hiszen alelnök az érdekképviseleteknél, ráadásul kiemelkedő lelkesedéssel végzi a munkáját. Hasonlóképp nyilatkozott Lengyel Tiborról, a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi tájegységvezetőjéről, akivel többször dolgozott már együtt. Hozzátette, örömmel tapasztalja évről-évre a Dévaványai Vadásztársaság fejlődését, tavaly például épp az új fogoly tenyészetét tekinthette meg. Végül arról beszélt, hogy miért fontos megismertetni a lakossággal, főként a fiatalokkal a vadásztársaságok munkáját, illetve eloszlatni bennük a tévhiteket a szakmáról, valamint segíteni őket abban, hogy jól el tudják helyezni a mai társadalmi és gazdasági helyzetben ezt a tevékenységet. Majd egy emlékplakettet adott át Illin Józsefnek, amit az Egy a Természettel világkiállítást szervező iroda adományozott számukra.

Lengyel Tibor elmondta, a világkiállítás nem csak vadászati elemeket tartalmaz, hanem a természetről is szól. Majd azt taglalta, miként alakult az utóbbi időben a vadászat és a természetvédelem kapcsolata országosan, illetve Dévaványa térségében. Elárulta például, hogy az első vadászati törvény 1872-re tehető, ami egyben természetvédelmi is volt, hiszen számos olyan korlátozást tartalmazott, mint a vadászati idények, illetve bizonyos vadfajok elejtésének korlátozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában