Kolbászolj velük!

2021.10.15. 15:38

Gasztrotúra indul a csabai és a gyulai kolbász hazájában

Két város, egy cél: október utolsó hétvégéjén Gasztrotúra várja az érdeklődőket Békéscsabán és Gyulán, a két település ezen a hétvégén igyekszik majd bemutatni minden gasztronómiai és kulturális kincsét az arra „éhes” érdeklődőknek.

A Munkácsy Mihály Múzeum az egyik helyszín /Fotó: Bencsik Ádám/

Fotó: Bencsik_Adam

A Gasztrotúra hétvégéjén Békéscsaba a 25. Kolbászfesztivál helyszíne is egyben. A csabai kolbászt népszerűsítő, országosan ismert nagyrendezvényt a hagyományokat és a tradíciókat megőrizve, ugyanakkor rendhagyó módon – kolbásztöltő versenyek nélkül – szervezik meg. A napközbeni programokat: a kolbászvásárt és a látvány-disznótorokat a Gasztrotúra további állomásai teszik teljessé. Az esti nagykoncertek idejére pedig a „csabai kolbász kerül fesztiválhangulatba”.

A békéscsabai bázishelyszín így tehát természetesen a kolbászfesztivál lesz, az itt zajló programok adják a gerincét a hétvégének, de mellette még 14 helyszín kapcsolódik be a gasztrokulturális kalandozásba. Haluskakészítés, disznótoros kóstoló, pálinkafőzdei ínyencségek mellett kulturális finomságokra lelhetünk többek között az Öregház, a Munkácsy Mihály Múzeum vagy épp az Evangélikus Nagytemplom falai között, de szabadulószoba, kerékpáros túra vagy épp a Pajta korcsolyapályája is sok-sok vendéget vár ezen a hétvégén.

A Munkácsy Mihály Múzeum az egyik helyszín /Fotó: Bencsik Ádám/

Gyulán a világóra és környéke lesz a rendezvény középpontja, onnan indulhatunk főzdelátogatásokra, a gyulai vár rejtekébe; de akár az Almásy-kastély csodaszép új büszkeségébe, a Stefánia-szárnyba is bekukkanthatunk. Gyertyafényes tárlatvezetés, főzdetúra, vezetett séták, street food-finomságok és kézműves termékek ízlelgetése is szerepel a palettán; egy izgalmas élmény-kerékpáros túra során pedig az esetleges plusz dekákkal is leszámolhatunk, ami a sok-sok gyulai finomság kóstolgatása során ragadt ránk.

Akik kevésbé mozgékonyak, azoknak különösen jó hír, hogy a két város között mindhárom napon térítésmentes buszos Gasztrotranszfer is üzemel. A járatok a két belváros között közlekednek, köztes fel-és leszállópontként érintve a CsabaParkot, mely a kolbászfesztivál helyszíne.

Mindenkit sok szeretettel várnak a szervezők, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. és a Békéscsabai Turisztikai Egyesület. A térség gasztronómiai programkínálatát, valamint a programokat összekötő túrákat és transzfert a Gyula–Békéscsaba Térségi TDM-Szövetség koordinálja és népszerűsíti.

Minden tudnivaló itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában