ünnepség

2021.10.24. 07:01

A hősökre emlékeztek és átadták a díszpolgári címet Szarvason

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékeztek szombaton Szarvason. A Cervinus Teátrumban zajló ünnepségen díszpolgári címet is átadtak, ezúttal Bodonyi Dóra kajakozónak.

Vásári Erzsébet

Szarvason is megemlékeztek szombaton az 1956-os forradalom és szabadságharcról. Az eseménynek a Cervinus Teátrum adott otthont, ahol az évforduló alkalmából elsőként Kálomista Gábor Elk*rtuk című filmjét vetítették ingyenesen az érdeklődőknek. Majd az ünnepség következett, ahol először a díszpolgári címet adták át. Utóbbit idén Bodonyi Dóra olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kajakozónak ítélték.

Laudációjában elhangzott, 1993-ban született Szarvason, és mindössze hétesztendős volt, amikor egy nyári táborban Nyerges Attila edző megismertette a kajakozással.

Nevelőedzője szerint már akkor feltűnt, hogy van tehetsége ehhez a sportághoz.

12 évesen már utánpótlás válogatott volt, egy rövid békésszentandrási kitérő után pedig a szolnoki kajak-kenu klub versenyzője lett 2012-ben. Az első jelentősebb eredményét 2015-ben érte el, amikor Portugáliában az ifjúsági és U23-as világbajnokságon 500 méteren aranyérmet nyert, ugyanebben az évben a felnőttek között, 22 évesen K–2 1000 méteren bronzérmes lett. Egy évvel később, az Európa-bajnokságon 5000 méteren már ezüstérmet szerzett.

A díszpolgári címet Bodonyi Dóra kajakozó kapta /Fotók: Vásári Erzsébet/

Kitartására és eltökéltségére jellemző, hogy amikor 2016-ban nem jutott ki a riói olimpiára, edzőt váltott. Az új tréner Hadvina Gergely lett, aki tavaly óta már a férje is Dórának. A váltás meghozta az eredményeket is, hiszen 2017-19 között 5 világbajnoki aranyat szerzett. A sok-sok győzelem eredményeként 2019-ben felkerül a neve az Örökös bajnokok falára, miután a szegedi világbajnokságon K–4 500 méteren és K–1 5000 méteren is aranyérmet nyert. Az idei évi válogató versenyen egyesbeli teljesítményével kivívta a négyeshajóba kerülést, és

miután Kozák Danutával párosban megnyerte a hazai viadalt, K–2 500 méteren is indulhatott pályafutása első olimpiáján.

A tokiói játékokat megelőzően három Európa-bajnoki címmel gazdagodott, Poznanban aranyérmes lett K–2 és K–4 500 méteren, és ráadásként az ötezer méteres futamot is megnyerte. Japánban a Kozák Danutával, Csipes Tamarával és Kárász Annával aratott diadallal a hazai ötkarikás győztesek sorába lépett, míg K–2 500 méteren Kozákkal bronzérmet szerzett.

Bodonyi Dóra díszpolgári címét Dankó Béla országgyűlési képviselő, Babák Mihály polgármester, dr. Melis János címzetes főjegyző, Molnár Etele alpolgármester és Farkas Tamás önkormányzati képviselő adta át. A kajakozó elmondta, megtisztelő számára, hogy Szarvas érdemesnek tartotta a díszpolgári címre, amiért rendkívül hálás a településnek. Ugyanakkor azért is, amiért pályafutása elejét egyengette a helyi kajak-kenu klub.

Elmondása szerint nagyon sokat köszönhet szülővárosának a sportban és a magánéletben is, ezért azon dolgozik, hogy továbbra is öregbíteni tudja Szarvas hírnevét.

Az átadó után az ‘56-ős eseményekről emlékeztek meg a jelenlévők. Babák Mihály ünnepi beszédében saját emlékeit idézte a forradalom idejéről, illetve elmondta, hányszor és miként tépődtek még fel benne az akkor látott és hallott dolgok. Részletezte, Szarvason is hallani lehetett olykor a géppisztolyok ropogását. A következő években csend volt vidéken, az emberek a rádiót hallgatták és féltek. Olykor megjelentek a településen az oroszok és a munkásőrök, néha még tankok és repülőgépek is.

Babák Mihály: a szabadságunkat és önállóságunkat még most is gyakran védenünk kell.

Majd a 2006-os eseményeket idézte, amikor a magyarok újra az utcára vonultak azért, hogy változtassanak. Végül elmondta, 1956 és 2006 óta is eltelt sok idő. De a szabadságunkat és önállóságunkat még most is gyakran védenünk kell. Ezért fontos, hogy a szabadság eszméjére, az értékeinkre, hagyományainkra és emlékeinkre mindig úgy vigyázzunk, hogy a következő generációból se hagyjuk eltűnni.

– Legalább egy nemzeti ünnep küszöbén elcsendesedik a külvilág zaja – kezdte ünnepi gondolatait Dankó Béla. Hozzátette, olyan kitüntetett alkalom ilyenkor az emlékezés, amely egyúttal megnyitja a jövő felé vezető utat is. 1956-ban nem csupán a közeli, hanem a távoli jövő nagy kérdéseire is válasz született.

Ezért 65 évvel később úgy hajthatunk fejet a forradalom és szabadságharc hősei, mártírjai előtt, ha képesek vagyunk hozzájuk méltó, hiteles válaszokat adni a jelen kihívásaira is.

Kifejtette, a magyarság, amit nem a sors és nem mások kegye érlelt nemzetté, véres küzdelmek árán maradt talpon. Történelmünk és fennmaradásunk is egyedülálló Európában, de a világ többi pontján se nagyon akad hozzá fogható. Hangsúlyozta, a kitartásunkat vitató kérdésre a válasz ott rejlik mindannyiunkban. A jelenben pedig épp ezt a belső választ igyekeznek újra elhalkítani bennünk. Épp ezért ennyire élő most 1956 példája, mert határozott, gyors és jövőbe mutató választ adott a maihoz hasonló kihívásokra.

Az ünnepség zárásaként Szemerédi Bernadett és Széplaki Géza színművészek műsorát hallgathatta meg a közönség.

Gyomaendrődön több helyszínen is emlékeztek

Gyomaendrődön ünnepi istentisztelettel indult a megemlékezés napja a református templomban, majd koszorúzással folytatódott a Szabadság téri Hősök Emlékműnél, ahol Toldi Balázs polgármester mondott ünnepi beszédet. Hangsúlyozta, október 23-án a világtörténelem egyik legszebb, legtisztább forradalmára és szabadságharcára emlékezünk.

Az ünnepségen a szarvasi Cervinus Teátrum műsorát láthatták az érdeklődők. A megemlékezés utolsó állomása az endrődi városrészi Hősök terén felállított 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készített kopjafánál volt. Itt szintén koszorúkat helyeztek el, és a múltbéli eseményeket idézték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában