nemzeti parkok

2021.09.29. 19:05

Sokan túráztak Újkígyóson és Kardoskúton is

Népszerűnek bizonyultak azok a programok, melyeket a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szervezett a szeptember 13-19. között zajló Magyar Nemzeti Parkok Hete országos rendezvénysorozat keretében.

beol.hu

A legtöbben a kardoskúti Fehér-tóhoz látogattak el, de sokan jártak például a Kis-Sárréten is – derül ki a Körös-Maros Nemzeti Park összeállításából.

Szeptember 13-án a Kígyósi-pusztára, a virágzó őszirózsák megtekintésére invitálták a résztvevőket, Kardoskúton pedig több programot is szerveztek az érdeklődőknek. Szeptember 16-án az őshonos magyar háziállatokat mutatták be, másnap pedig kerékpárral barangolhatták be a kardoskúti pusztát. Az út során a vendégek megismerhették a terület természeti és kultúrtörténeti értékeit.

Fotók: Palcsek István Szilárd

A Magyar Nemzeti Parkok Hetében az előre bejelentkezett csoportok ingyenesen látogathatták a Kardoskúti Madárvonulás Múzeumát. Pénteken Orosházáról egy óvodai csoport érkezett hozzánk, kísérőikkel együtt összesen 25-en voltak. Szombaton a múzeum egész nap nyitva tartott, ekkor 63-an látogattak el ide és tekintették meg az interaktív elemekkel fűszerezett kiállítást. Elhangzott egy előadás is a madárvonulásról, azon belül a Fehér-tó madárvonulási jellegzetességeiről. Szó esett például arról, mire van szükségük az adott fajoknak ahhoz, hogy sikeresen teljesítsék a hosszú vonulási távokat – olvasható a honlapon.

Az előadás után a Lófogó-értől indult a túra, a Fehér-tó partján álló kilátóhoz érve a megjelentek egy előadást hallhattak a tó kialakulásáról, történetéről, a madárvonulásról, továbbá az itt előforduló ragadozó madarakról. A Fehér-tó kiszáradt medrében láthatóvá váltak azok a növények, amelyek kifejezetten a tó kora őszi állapotában jelennek meg. A medertúrán 61 érdeklődő vett részt.

A további túrákról és a részletes beszámolókról ITT olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában