szolidaritás

2021.09.17. 17:17

Keresztény orvosok tanácskoznak Gyulán

Megkezdődött a Keresztény Orvosok Magyarországi Társaságának (KOMT) XXIV. Országos Konferenciája pénteken délután Gyulán, a Román Kulturális Központban.

P. G.

Fotó: Imre Gyorgy

A résztvevőket prof. dr. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter videóüzenetben köszöntötte. A szaktárca vezetője kiemelte, napjainkra már elfogadott az egészségügyben, hogy az orvosok nem a betegséget, hanem a beteget gyógyítják.

– A hitet is át kell adni, a beteg lelkét is gondozni kell. A járvány pedig még inkább ráirányította a figyelmet néhány, a kezdetektől velünk lévő alapvető emberi értékre, a segítőkészségre, az önzetlenségre, a szolidaritásra, a felebarátainkon való segítésre – hangsúlyozta. – Az orvos-beteg viszony egy olyan sajátságos emberi kapcsolat, amely magában hordozza a legfontosabb keresztényi alapelveket, a bizalmat és a reményt.

Fotók: Imre György

A megyei kórházat hosszú időn keresztül vezető dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, orvosi hivatása mindennapjaiban a keresztény hit gyakorlása és megélése sok segítséget jelentett számára. Kiemelte, a résztvevők az orvostársadalom fontos tagjai.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy fogalmazott: a város ihletett hely egy keresztény orvoskongresszus számára. Mint mondta, a város keresztény gyökerei a régi időkre nyúlnak vissza. Ennek kapcsán három egykori olyan gyulai személyiség, az ország leggazdagabb árvája, Wenckheim Krisztina grófnő, Göndöcs Benedek plébános és Boldog Apor Vilmos, a szegények plébánosa emlékét idézte fel, akik egész életükkel az önzetlen valódi szeretetet jelenítették meg, amely Isten jelenlétének csalhatatlan jele.

Dr. Kovács József, dr. Molnár Márta és dr. Görgényi Ernő

A konferenciát Balláné dr. Molnár Márta, a KOMT elnöke nyitotta meg. Dr. Surján Orsolya helyettes országos tiszti főorvos Pandémia Magyarországon címmel tartott előadást, aminek részeként bemutatta a védekezés eddig eltelt több mint másfél éves időszakát, az oltásban részesültek arányát, a variánsok időbeni eloszlásának változását, a jelenlegi helyzetet, a beavatkozási lehetőségeket. Mint fogalmazott, úgy nézünk szembe a negyedik hullámmal, hogy felvettük a páncélt, amin már a remények szerint nem tör át semmi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában