békés megye

2021.09.25. 06:55

Folytatódik a harc a szemetelők ellen

Továbbra is komoly küzdelmet kell vívni Békés megyében is az illegális hulladéklerakókkal szemben. Időről időre feltűnnek mind a bel-, mind a külterületeken azok, akik a tilosban szabadulnak meg a szemetüktől.

Csete Ilona-Papp Gábor

20210707 Eger Illegális szemétlerakó helyet számolnak fel, lerakott szemetet takarítanak el a Városgondozás munkatársai az Árnyékszala utcában Fotó: Berán Dániel BD Heves Megyei Hírlap HMH

Fotó: Berán Dániel

Hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat a Szarvasi Járási Ügyészség, és vádiratában pénzbüntetés kiszabására tett indítványt egy 37 éves, büntetett előéletű csabacsűdi férfi ellen, aki építési törmeléktől akart illegális módon megszabadulni.

A férfi tavaly június 7-én a birtokában lévő építési törmeléket egy billenős platós tehergépkocsival hatósági engedély, valamint a terület tulajdonosának tudta és engedélye nélkül egy lakatlan, elhagyatott, nem bekerített csabacsűdi tanyaingatlanra szállította, azért, hogy azt ott jogosulatlanul elhelyezze. A férfi három teherautónyi törmeléket szállított ki a fenti területre, amikor a negyedik fuvarnál, 15 óra 45 perckor a cselekményt az ingatlan tulajdonosa észlelte és értesítette a rendőrséget. Ekkor a férfi felhagyott tevékenységével, és a platón lévő hulladékot már nem borította le, majd a nyomozás során elszállította az összes, általa leborított építési hulladékot is a területről – erről a Békés Megyei Főügyészség tájékoztatta hírportálunkat.

Sokan dolgoznak közösen azon, hogy eltűnjenek az illegális szeméthalmok /Illusztráció: MW/

Megkeresésünkre Gyarmati Sándor, a Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége elnöke elmondta, az illegális lerakásnak két gyakoribb módját figyelték meg.

– Az egyik folyamat a nagyobb településeken jellemző és főként a lakótelepeken, tömbházaknál fordul elő. Ilyen esetekben vagy a szelektív szigetek mellett vagy a kommunális lerakókba rakják le a szemetüket olyanok, akik nem a területen laknak. Nem egyszer a konténerek, a szigetek mellé dobálják a hulladékot, alaposan elcsúfítva a környezetet – fogalmazott Gyarmati Sándor.

Mint hozzátette,

a másik problémát az jelenti, hogy a külterületekre, elhagyatottabb területekre viszik a hulladékot ismeretlenek.

– Ez talán még az előzőnél is nagyobb gondokat okoz, hiszen az elkövetőt és gyakran magát a hulladékot is nehezebb megtalálni ilyen esetekben – folytatta a gondolatot.

– A szolgáltatóval kötött megállapodás alapján a polgárőrség is részt vesz ilyen esetek felgöngyölítésében, de nem egyszerű a feladat, hiszen a tilosban járók egyre rafináltabbak. Bonyolulttá teszi a dolgot, hogy nagyon sokan azzal sincsenek tisztában, hogy amit tesznek az jogszerűtlen. Nem egyszer pedig figyelmetlenek is, mert benne hagynak a szemétben olyan leveleket, dokumentumokat, amelyeken a címük is szerepel.

Arra a kérdésünkre, hogy a térfigyelő kameráknak van-e megelőző hatásuk, elmondta, a kép vegyes. A kameráknak van ugyanis kedvező hatása, az elkövetők azonban gyakran személyiségi jogokra hivatkozva próbálnak kibújni a felelősségre vonás alól.

– Összességében elmondható, hogy több szervezettel közösen komoly küzdelmet vívunk az illegális hulladéklerakókkal szemben, és bízunk abban, hogy hosszú távon ez eredményes lesz

– hangsúlyozta Gyarmati Sándor.

A Juszt majort sem kímélték, a címüket is kidobták

Olvasónk küldött fényképeket hírportálunkhoz egy illegális hul­ladéklerakásról, amivel a környezetszennyezésre hívta fel a figyelmet.

– Orosháza és Gádoros között, a Juszt majori vasúti megállóval szemközti földút mellett található a rengeteg szemét. Vannak benne a lerakójára utaló levélcímek. Három nagy halom került ki engedély nélkül. Autó belső ­részei, kárpitjai, háztartási hulladék, és még sorolhatnánk.

A területet elcsúfító illegális hulladéklerakásra mások szintén felfigyeltek, feljelentés is történt a rendőrségen. Lapunk megkereste a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálatát, ahol megtudtuk: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult büntetőeljárás az Orosházi Rendőrkapitányságon. Az Orosháza külterületén talált hulladékot a terület tulajdonosa elszállította. Amennyiben a büntetőeljárás során ismertté válik az elkövető, akkor lehetőség van arra is, hogy az esetlegesen felmerült költségek követelését polgári jogi igény előterjesztésével érvényesítsék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában