Gyász

2021.09.22. 11:02

Elhunyt Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója

Szerdán kora reggel a békéscsabai kórházban 55 éves korában elhunyt Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

Fotó: LP6DMK2

Az igazgató a múzeum fejlesztése és sikeres működtetése érdekében végzett intézményvezetői munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje állami kitüntetésben részesült augusztus 20-a alkalmából. Az elismerést személyesen már nem tudta átvenni, és szervezete szerdán reggel feladta a küzdelmet.

Ando György 55 éves korában hunyt el /Fotó: Bencsik Ádám/

Ando György csúcsprojekteket hozott létre a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójaként. Több mint ezer négyzetméteren kalandozhatnak ma már a látogatók az „utazás TÉRben és IDŐben – Békéscsaba az évezredek idővonalán” című állandó kiállításon. Olyan személyiségeket, eseményeket villant fel a tárlat, amelyek meghatározták a település, a megye múltját, kihatottak jelenére és minden bizonnyal jövőjére is.

A Munkácsy Mihály – A géniusz diadala című állandó kiállítás megvalósítása is szíve vágya volt. A tárlat erősíti csabai Munkácsy-kultuszt, fejet hajtanak a festőzseni előtt, és ez a Munkácsy-negyed koronaékszere.

Ando György Békéscsabán született 1966-ban. Diplomáját a pozsonyi Comenius Egyetem Bölcsészettudományi Karának néprajz szakán szerezte. 1989-tól a Békés Megyei Múzeumok Igazgatóságánál dolgozott néprajzos muzeológusként, majd igazgatóhelyettesként. 2013-tól volt az intézmény igazgatója. Legfőbb feladatának a megyei hatókörű városi múzeum szakmai-tudományos-kiállítási munkájának irányítását tartotta. Munkájában fontos szerepet kapott a néprajzkutatás és a muzeológia. Tudományos kutatási területe a békéscsabai, továbbá a hazai szlovákság népi építészetének, a megye népi hagyományainak vizsgálata volt. Nagyon sokan gyászolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában