avatóünnepség

2021.09.09. 19:44

Borszéki Tivadar nevét viseli a méhkeréki tér

Immár a méhkeréki kötődésű, 77 éve született és három éve elhunyt tábornok, Borszéki Tivadar nevét viseli Méhkeréken a gondozási központ melletti tér. A csütörtöki ünnepségen emlékére gránittömböt avattak, rajta a híres mondásával, miszerint „Haza Méhkerékre jövök”. Posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki a katonát, az elismerést családtagjai vették át.

Licska Balázs

20210909 Méhkerék mmár a méhkeréki kötődésű, 77 éve született és három éve elhunyt tábornok, Borszéki Tivadar nevét viseli Méhkeréken a gondozási központ melletti tér. A csütörtöki ünnepségen emlékére gránittömböt avattak, rajta a híres mondásával, miszerint „Haza Méhkerékre jövök”, valamint posztumusz díszpolgári címmel tüntették ki a katonát, az elismerést családtagjai vették át. Az ünnepségen részt vett többek között: Tát Margit, Méhkerék polgármestere dr. Kovács József országgyűlési képviselő dr. Szaló Péter, a MATASZ alelnöke Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokságának törzsfőnök támogató helyettese Borszéki Tivadarné Borszéki Tivadar Norbert Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre Gyorgy

Bár nem Méhkeréken született, örökre meghatározta életét az a pár év, amit a településen töltött – mondta Borszéki Tivadarról a falu polgármestere. Tát Margit kiemelte: a tábornok szerette és tisztelte a méhkerékieket, akiktől hitet és erkölcsi tartást kapott. A helyiek ugyancsak szerették és tisztelték, közvetlensége és nyitottsága miatt, illetve azért, mert mindig segített. Hangsúlyozta: Borszéki Tivadar egy hagyományait, értékeit tisztelő kis településről a katonai pálya legnagyobb csúcsaira jutott, egyre magasabb beosztásokban szolgálta a hazát.

– A példamutatása irányadó. És bár nincs köztünk, a szellemisége itt van velünk, és szeretnénk, ha az minden méhkerékihez eljutna – folytatta, megindokolva, miért neveztek el a tábornokról teret.

Borszéki Tivadar Méhkerék iránti elkötelezettségét bizonyította dr. Kovács József országgyűlési képviselő szerint, hogy sokan gyűltek össze a csütörtöki ünnepségre. Beszédében hangsúlyozta a kezdeményezés, a tér elnevezésének létjogosultságát, és azt, hogy a helyiek nem feledkeztek el a tábornokról. Bízik abban, hogy az ő példáját követve több fiatal választja majd a katonai pályát. Kiemelte: szeretnének a térségben egy kadétképző iskolát létesíteni, erről tárgyalt is már a Honvédelmi Minisztériummal.

– A katona élete a hazáról és a családról szól – fogalmazott dr. Szaló Péter őrnagy, a Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) alelnöke, hozzáfűzve, Borszéki Tivadar életében a kettő metszéspontja Méhkerék lehetett. Kiemelte: a tábornok már életében legendává vált, a kritikusai is elismerték. Hangsúlyozta: az, hogy a MATASZ kiemelt helyet foglal el a honvédelem ügyében, Borszéki Tivadarnak is köszönhető. Immár 11 ezer feletti a tartalékosok létszáma hazánkban, akik a hivatásokkal együtt erőn felül teljesítettek a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

A kötegyáni származású Bujdosó Imre ezredes elmondta, 46 évnyi barátság köti össze Borszéki Tivadarral. Mint fogalmazott, sok helyen szolgáltak együtt, és csak ő van tisztában azzal, hogy milyen szeretettel emlegette a falut a tábornok például Moszkvában.

– Méhkerék példát mutat abból az emberségből és jóból, amit követhet minden település. A tér nevének megválasztásával a honvédelem ügyét is segíti az önkormányzat – mondta Baráth István vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokságának törzsfőnök támogató helyettese. Hangsúlyozta: Borszéki Tivadar hatalmas ívű karriert futott be, amit pár mondatban lehetetlen ismertetni, de a hazaszeretet, a tettre készség, a kötelességtudat és a bajtársiasság mindig jellemezte a tábornokot, akinél érezhető volt a Méhkerék iránti tisztelet és szeretet.

Hadnagyból vezérőrnaggyá vált

Díszpolgári címmel tüntették ki posztumusz Borszéki Tivadart, az elismerést a tábornok özvegye és fia, Borszéki Tivadarné és Borszéki Tivadar Norbert vette át Tát Margit polgármestertől.

Borszéki Tivadar 1944. szeptember 8-án Budapesten született. Édesapja méhkeréki származású volt, így gyermekként Méhkerékre került. Az általános iskolai tanulmányait a faluban fejezte be, majd Gyulán, a román gimnáziumban érettségizett. A honvédséghez került Szentendrére, 1966-ban avatták hadnaggyá. Szolgált Nagyatádon, Kalocsán, Rétságon, Cegléden, Székesfehérváron és Budapesten, mindenhol megbecsülés, tisztelet és szeretet övezte. Folyamatosan képezte magát, tanult Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Bukarestben is. 1995-ben megkapta tábornoki kinevezését, 1998-ban vezérőrnaggyá lépett elő. Legmagasabb beosztásában a szárazföldi vezérkar főnökének helyettese volt. 2001-ben került nyugállományba. Alapító tagja és elnöke is volt a Magyar Tartalékosok Szövetségének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában