Békéscsaba

2021.09.25. 07:10

A járvány sem tudta megrekeszteni a Bárkát

Irodalmi délutánt, estet szervezett pénteken a Bárka folyóirat szerkesztősége a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

L. B.

A friss Bárka-díjas, Molnár Krisztina Rita mellett Farkas Wellmann Éva, dr. Elek Tibor és Szil Ágnes foglalt helyet a rendezvényen /Fotó: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A lap főszerkesztője, dr. Elek Tibor elmondta: a koronavírus-járvány miatt több rendezvény elmaradt, ennek ellenére tavaly is hat számmal jelentkeztek, idén pedig eddig néggyel. A következő a Gyulán rendezett X. Irodalmi Humorfesztivál köré épül.

Hangsúlyozta: mindegyik szám egy-egy szerző saját kézírásos művével kezdődik, és továbbra is lehetőséget adnak a tehetséges fiataloknak. Emellett immár szintén hagyomány, hogy egy adott évben egy költőtől minden számban lehet verset olvasni. Idén a választás a Békés megyei származású Poós Zoltánra esett, aki költeményeiben Békés megyei településeket idéz meg: volt már Lőkösháza, Mezőkovácsháza, Békéscsaba és Gyula, de lesz még Battonya is.

A friss Bárka-díjas, Molnár Krisztina Rita mellett Farkas Wellmann Éva, dr. Elek Tibor és Szil Ágnes foglalt helyet a rendezvényen /Fotók: Imre György/

Mivel év elején a pandémia miatt elmaradt, most adták át a 2020-as Bárka-díjat Molnár Krisztina Rita számára. Ezt az érdemelheti ki, akinek régóta jelennek meg írásai a folyóiratban, és aki az elmúlt évben is sok remekművel örvendeztette meg a Bárka olvasótáborát. A díjazott egy készülő regényéből hozott részleteket, de tárcákkal és esszével szintén jelentkezett. Az elismerést Varga Tamás alpolgármester adta át dr. Elek Tibor főszerkesztővel, Farkas Wellmann Éva főszerkesztő-helyettessel és Szil Ágnes szerkesztővel karöltve.

Az eseményen Farkas Wellmann Éva főszerkesztő-helyettes beszélgetett a jutalmazott szerzővel, aki fel is olvasott egy tárcát. Ez A majmok és kékek alkonyatkor címet viseli, és Molnár Krisztina Rita elárulta, hogy némileg öniróniának szánta. Elmondta, igazi meglepetés volt számára az elismerés, és fontosnak ítélte, hogy szakmai díjat kapott. Bár több műfajos szerző, kérdésre hozzáfűzte, hogy ő is inkább költőként gondol magára, pedig immár több kötetnyi prózát is kiadott. Hogy éppen milyen műfajban alkot, attól függ, hogy mi az a valóságdarab, amit meg szeretne ragadni. Úgy véli, másként működik az ember agya és lelke, ha versről vagy épp tárcáról van szó.

A rendezvényen bemutatták a helyi szerzők újdonságait is, így Balássy Fanni, Banner Zoltán, Erdész Ádám, Farkas Wellmann Éva, Kiss Ottó és Ványai Fehér József könyveit. A programot színesítve Jóbi Annamária és Wyq-thor megzenésített versekkel jelentkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában