beruházás

2021.08.03. 11:25

Út- és járdaépítés Békéscsabán: jön a második ütem

Eldőlt a minap, hogy az útépítési program második üteme mely utcákat érinti, valamint, hogy mely szakaszokon teszik rendbe a járdákat a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik választókerületben. Most indították el a közbeszerzési eljárást, a tényleges munkálatok nyár végén kezdődhetnek szerte Békéscsabán.

Licska Balázs

Nemrég indult el az útépítések első üteme, most pedig a szakbizottság ülésén döntöttek a második ütem szakaszairól /Fotó: B. Á./

Fotó: Bencsik Ádám

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, Szarvas Péter polgármester és Hanó Miklós alpolgármester is beszélt arról, hogy Békéscsaba 7 milliárd forintot kapott a Modern Váro­sok Program keretében útépítésekre és -felújításokra, illetve 2,3 milliárd forint kormányzati támogatáshoz jutott járdafejlesztésre. Az útépítések első üteme nemrég el is indult.

Most arról döntött a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság a minap tartott ülésén, hogy mely utcákat érintse az útépítések és a járdafejlesztések második üteme. Ádám Pál, a bizottság elnöke kiemelte az útépítések kapcsán: hatalmas eredmény, hogy az adott utcákban élők mindenféle pénzbeli hozzájárulás nélkül kapnak utat. Hangsúlyozta azt is, hogy a belváros mellett a peremkerületek fejlesztésére ugyancsak figyel az önkormányzat, és hogy a beruházásnak köszönhetően a modern városok közé léphet Békéscsaba.

Nemrég indult el az útépítések első üteme, most pedig a szakbizottság ülésén döntöttek a második ütem szakaszairól /Fotó: B. Á./

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita ismertette, az útépítések első ütemébe tartozó utcák esetében átadták a területet a kivitelezőnek, a munka el is rajtolt. A második ütem 38 szakaszt érint, azok kiviteli dokumentumait felülvizsgálták az elmúlt időszakban. Most indul a közbeszerzési eljárás a 38 rész kapcsán, és ha az eredményes lesz, nyár végén átadható a munkaterület ezeken a szakaszokon is. Felkerült a listába többek között a Kertes utca, a Sport utca, a Tildy Zoltán utca, a Hajnóczy utca, a Tégla sor, a Szöcske utca és a Bogár utca.

A járdafejlesztést négy ütemre bontották. Az korábban eldőlt, hogy az első ütem keretében, vagyis az első, a második és a kilencedik választókerületben mely utcákban újulnak meg bizonyos szakaszok. Most határoztak arról, hogy a második ütem részeként, azaz a harmadik, az ötödik, a hatodik és a tizedik választókerületben mely járdákat tegyék rendre: összesen 39 részről van szó, a Kisfényesi úttól a Bartók Béla úton és a Vécsey utcán át a Bessenyei utcáig. Itt is le kell folytatni a közbeszerzési eljárást, ha az eredményesen zárul, nyár végén rajtolhat a munka.

Csányi Illés önkormányzati képviselő szerint fontos, hogy a városközpont mellett a külső részeket is fejlesszék, hogy ezeken a területeken is legyenek megfelelő utak, járdák, csapadékvizet elvezető árkok, hiszen ezek a legfontosabb és régóta fennálló lakossági igények. Hangsúlyozta, több helyen most valósít meg először jelentős fejlesztést az önkormányzat.

– A közelmúltban nem volt hasonló volumenű fejlesztési program – mondta a járdák kapcsán dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő. Kiemelte, a szakemberekkel közösen felmérték a körzet járdáit, és most a leginkább balesetveszélyes, azaz a legkritikusabb részeket teszik rendbe. Nem jut mindenre forrás, de az a cél teljesül, hogy legalább az utca egyik oldalán legyen megfelelő járda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában