galériával - videóval

2021.08.24. 10:49

Több százan ünnepelték a gyomai olimpikon, Tótka Sándor hazatérését

Ünnepélyes fogadással, színpadi köszöntésekkel és pódiumbeszélgetéssel várták haza Gyomaendrődön hétfőn Tótka Sándor kajakozót. Az eseményen egyértelmű volt a település rajongása első olimpiai bajnokuk irányába, hiszen majd ezren üdvözölték büszkeségüket jelző tapssal, amikor megérkezett a Szabadság térre.

Vásári Erzsébet

Már az olimpiai szereplésén is megmutatkozott, mennyire szeretik Tótka Sanyit Gyomaendrődön, hiszen versenyének hajnalán együtt szurkoltak neki kicsik és nagyok a kivetítő előtt. Augusztus 5. óta pedig mindenkit büszkeség tölt el a településen, amikor meghallja a kajakozó nevét, így nem volt kérdés, hogy ünnepélyes fogadással várják őt haza.

Az eseményen elsőként Kárai Péter, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke és Sanyi mentora mondott köszöntőt. Elárulta, még 2013-ban egy számára ismeretlen indíttatásból kérte meg Hüttner Csabát, az akkori utánpótlás kapitányt, hogy vigye el hozzá Tótka Sándort, mert szeretné támogatni a kajakozásban. Ekkor indult el az immár több, mint nyolc éve tartó közös utazásuk. Ennek több olyan fontos mérföldköve is volt, mint a 2014-es átigazolása, a 2015-ös milánói diadal, amikor kétszer nyerték meg a világbajnokságot, és a 2016-os riói olimpia is, amikor 45 ezreddel csúsztak le az ezüstérmes helyről, amit a sors most visszaadott neki, hiszen épp ennyivel nyert Tokióban.

Toldi Balázs és Tótka Sándor

Hozzátette, számára nem volt kérdéses Sanyi olimpiai sikere, hiszen látta rajta, hogy mennyire egyben volt a verseny előtt, és milyen jól fel tudott arra készülni a fizikális mellett mentálisan is. Majd köszönetet mondott azoknak, akik segítettek abban, hogy Tótka Sándor olimpiai bajnok lehessen.

Toldi Balázs polgármester köszöntőjében elhangzott, a közös szurkolás és az aranyérem megszerzése után rengetegen megkeresték őt azzal, miként fogadja a város, hogy Tótka Sanyi olimpiai bajnok lett. Erre mindenkinek csak büszkeségét tudta kifejezni, illetve azt elmondani, hogy díszpolgárrá választásakor már tudták, hogy sok van ebben a fiúban, és egyszer olimpiai aranyérmes lesz. Most pedig egyértelművé vált, hogy jól döntöttek a cím átadásakor, és nem csupán a sportban elért sikerei miatt, hanem azért is, mert máig megmaradt annak a végtelenül szerény, jókedvű fiatal embernek, amilyennek egykor megismerte őt.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, látva a Tótka Sanyit fogadó tömeget azt tapasztalja, hogy az ünnepségen megjelent emberek is pontosan érzik azt, hogy a kajakozó soha nem felejti el, honnan indult. Ráadásul, ahogy az olimpiai bajnoknak is elmondta, az iránta érzett szeretet és büszkeség nem csupán Gyomaendrődön van jelen, hanem Battonyától Füzesgyarmatig az egész megye együtt örült a sikerének és egyformán szurkoltak neki.

Ezért is hiszi azt, hogy példaképként nagyon sok fiatalnak fog még segíteni abban, hogy a következő években vízre szálljanak és akár ebben a sportágban, akár egy másikban, de hozzá hasonló sikereket érjenek el. A köszöntők után Toldi Balázs egy emlékplakettet adott át a város nevében az olimpiai bajnoknak, majd egy pódiumbeszélgetés következett Tótka Sanyival és Szujó Zoltán újságíró, sportriporter és műsorvezetővel.

A beszélgetés kezdetén Szujó Zoltán elmondta, nagyon várta már ezt a pillanatot, és elárulta, augusztus 5-e óta azon kapta magát, hogy bárkinek, aki szembe jön vele, és szóba kerül köztük az olimpia, rögtön büszkén mondja el, hogy Tótka Sanyival ugyanabba a gimnáziumba jártak. Majd megkérdezte a kajakozót, hogy van-e valami különleges a gyomai vízben, mert mindenki azt mondja, Sanyi egész másként fogja meg a vizet a lapáttal, mint a többi kajakozó. Erre az aranyérmes elárulta, Gyomaendrődön a legkeményebb a víz, ami azt jelenti, hogy bárhová megy az országban, mindenhol gyorsabban evez, mint otthon.

Dankó Béla országgyűlési képviselő (jobbról) is gratulált a bajnoknak /Fotó: Dankó Béla Facebook-oldal/

A másik kulcsfontosságú dolog pedig a helyszínnel kapcsolatban, hogy egykor 700 méteres holtágon készültek – ami azóta már meg van nyitva két kilométerre-, így a kanyarokat jócskán begyakorolta, ami még az ifjúsági olimpia S alakú pályáján segített neki. Majd beszéltek még többek között az olimpiai bajnoki cím viselésének érzéséről, a verseny napjáról, eddigi pályafutásáról, sikereiről, küzdelmeiről, motivációjáról, versenyszelleméről, illetve hétköznapjairól is.

Korábbi cikkeink ide kattintva olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik