békés megye

2021.08.12. 06:55

Száz éve nem volt ennyire meleg, újabb hőhullám jön

A szélsőségesen meleg június és a rekordmeleg július 1901-től számítva az eddigi legforróbb nyarat eredményezte hazánkban: ráadásul Magyarországon belül térségünkben mérik a legmagasabb hőmérsékletet. A napokban újabb hőhullám érkezik: vasárnaptól 40 fok is lehet.

V.N.

20190701 Miskolc Dél körül 37 Celsius fokot mutatott a Városház téri villamosmegálló kijelzője. A fotón Dr. Pászk Mónika Vivien. fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország

Fotó: Ádám János

Az idei június a legszárazabb és a harmadik legmelegebb volt 1901 óta hazánkban. A rekordszáraz és szélsőségesen meleg júniust egy rekordmeleg július követett, fokozva az idei nyár szélsőséges értékeit – ismertette az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Mint írták, mind júniusban, mind pedig júliusban a Kárpát-medence térsége tartósan a Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok úgynevezett előoldali áramlási rendszerében helyezkedett el.

Ezzel az áramlással déli, délnyugati irányból több alkalommal igen meleg, afrikai eredetű légtömeg érkezett a Kárpát-medence fölé.

Nyugati, északnyugati irányból ugyan elérték a térségünket időjárási frontok, de az esetek többségében az átmeneti felfrissülést erőteljes melegedés követte.

Fotó: Kozma István/Észak Magyarország

A júliusi átlaghőmérséklet 2,3 Celsius fokkal múlta felül az 1991–2020-as normál értéket, és ezzel az eddigi legmelegebb júliussá lépett elő Magyarországon a 121 éves adatsorban. Az összes nyári hónapot tekintve is csak 1992 augusztusa előzi meg, amikor 24,72 Celsius fok volt a havi középhőmérséklet. Az OMSZ idén a legmagasabb hőmérsékletet Adonyban rögzítette, július 8-án 40,2 Celsius fokot mértek. Ám az országos abszolút hőmérsékleti rekord 2007-ben volt: Kiskunhalason július 20-án 41,9 Celsius fokot rögzítettek.

Megkérdeztük: hogy viseli a kánikulai napokat?

Felegyi Györgyné: – Nehezen viselem ezt a forróságot, otthon a ventilátorom folyamatosan megy, azzal próbálom hűteni magam. Nagyon megváltozott az időjárás, szélsőségessé vált az utóbbi években. Most nyáron is egy-két napra lehűl, utána tovább folytatódik a kánikula. Az ember igyekszik otthon maradni, és az ügyeit reggel vagy este intézni, de sajnos ezt nem mindig teheti meg.

Ürmös Adrienn: – Mivel tizediken lakunk, nagyon fel tud melegedni a lakás, nem úgy jár ott a levegő. Kisfiam, Eliot csak most múlt három hónapos, próbálom minél jobban megóvni a naptól, árnyékban sétálunk és a babakocsi árnyékolóját is használom. Emellett, amikor elmegyünk otthonról, mindig van víz nálunk, illetve mivel még szopizik, igyekszem minél többet mellre tenni.

Balázs Pálné: – Szeretem nagyon a meleget, és másokkal ellentétben, ezt a hőséget is jól viselem. Sokan panaszkodnak, hogy ez a forróság, ami az idei nyarat végigkíséri már elviselhetetlen, de én most is azt mondom, hogy szeretem, jól bírom a meleget, izzadni se nagyon szoktam. A hidegtől viszont bevallom rettegek, a meleggel kapcsolatban soha nem éreztem ezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában