fejlesztés

2021.08.26. 16:29

Nagy megkönnyebbülés a szeghalmiaknak a belvízrendszer felújítása

Több, mint 1,2 milliárd forintos KEHOP támogatásból valósult meg a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója, melynek átadóünnepségét csütörtökön tartották.

V. E.

20210826 Szeghalom Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság nevében tisztelettel meghívom „A Szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója” (KEHOP-1.3.0- 15-2015-00002) című pályázatunk sajtónyilvános zárórendezvényére. KÖSZÖNTŐBESZÉDEK Macsár József polgármester Csűrös Krisztián főosztályvezető - Országos Vízügyi Főigazgatóság A BERUHÁZÁS ISMERTETÉSE Szabó János igazgató – Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság A BERUHÁZÁS ÁTADÁSA Görbedi László ügyvezető - Mészáros és Mészáros Kft. Barkász Sándor ügyvezető – Békés Drén Kft. Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Macsári József polgármester köszöntőjében elhangzott, a hat szereplő közül Szeghalmot érintette leginkább a beruházás, amiért rendkívül hálás az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak, illetve a kivitelezőknek is. Kiemelte, közel 20 éves polgármestersége idején nagyon sok belvízprobléma volt Szeghalmon, illetve a települést körülvevő termőföldeken is, így már időszerű volt számukra ez a projekt. Ennek keretében a korábbi belterületi belvízrendezéseken túl most az Újtelep, Vásártéri telep városrészükről – ahol 700 lakás található – levezető főcsatornát is megkotorták, emiatt nyert el most Szeghalom egy 270 millió forintos belvízi rekonstrukcióra vonatkozó pályázatot, amivel immár 100 százalékban megoldódik a város belvízproblémája.

Szabó János (balról), Csűrös Krisztián, Barkász Sándor, Macsári József és Görbedi László a szalagvágásnál /Fotók: Imre György/

A polgármester után Csűrös Krisztián, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Szabó János, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója ismertette a beruházást. Előadásán kiderült, 52 település tartozik hozzájuk, melyek mindegyike belvíz veszélyeztetett valamilyen szinten, azonban Szeghalom és környéke kiemelkedően, hiszen térségében a legnagyobb a csatornasűrűség.

Megtudtuk, a Kernye I. és II. Szivattyútelepeken jelentés fejlesztés történt a beruházásnak köszönhetően. Volt például szivattyújavítás, kialakítottak egy fűthető gépészpihenőt, felújították a végcsappantyúkat és a hullámtéri éktolózárakat, megépítettek a Szeghalmi-főcsatorna torkolatában egy automata gépi gerebes uszadékkiszedő műtárgyat, kapcsolószekrényt cseréltek, valamint összesen 59,6 kilométer hosszú belvízelvezető főcsatornából mintegy 85 ezer köbméter iszapot kotortak ki, amely tárolására biológiai támfalat építettek. Mindezeken felül számos műtárgyat kitakarítottak, felújítottak, biztonságosabbá tettek.

Az igazgató előadása után a kivitelező cégektől Görbedi László, a Mészáros és Mészáros Kft., ügyvezetője és Barkász Sándor, a Békés Drén Kft. ügyvezetője adták át a beruházást Macsári Józsefnek, Csűrös Krisztiánnak és Szabó Jánosnak.

Előzmények:

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/korszerusitik-a-szeghalmi-belvizrendszer-fomuveit-4107047/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában