békés megye

2021.08.14. 11:26

Lakásfelújítási láz: élnek a segítséggel a családok

Országszerte népszerű az otthonfelújítási támogatás, amelynek keretében azok a családok, akik korszerűsítik az ingatlanukat, a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek a Magyar Államkincstártól.

Nagy Szilvia

Festésre is igénybe vehetjük a támogatást /Illusztráció: MW/

Fotó: Shutterstock

A kormány azon gyermeket nevelő családok számára tette lehetővé az egyszeri otthonfelújítási támogatást, akik lakhatási körülményeiken szeretnének javítani. Az igénylésre egészen jövő év december végéig van mód. A családokért felelős tárca nélküli miniszter hivatala arról tájékoztatta hírportálunkat, miszerint

Békés megyében háromszáz esetben utalták már ki július közepéig az otthonfelújítási támogatást, összesen 477,3 millió forint értékben.

Egy megyeszékhelyen élő négygyermekes édesanya családjával régóta tervezte már házuk kapubejárójának felújítását. Elárulta, éppen jókor jött másik megtakarításuk lejárata is, azt kiegészítve az állami támogatás összegével költséghatékonyan tudtak korszerűsíteni.

– Térköveztettük a kapubejárót egészen a garázsig, emellett végre kicseréltettük a hátsó, rozoga kerítést. Elöl is kaput, kerítést készíttettünk. Örülünk, hogy a gyerekek esős időben az autóból már nem a nagy pocsolyákba lépnek, és bent a kertben is biztonságosan biciklizhetnek, rollerezhetnek, szaladgálhatnak – emelte ki az édesanya, hozzátéve, egy internetes fórumon is tájékozódtak, tanácsokat kaptak, mielőtt belevágtak a támogatás igénybevételével történő felújításba.

Festésre is igénybe vehetjük a támogatást /Illusztráció: MW/

– A gyakran felmerülő kérdésekre kimerítően összegyűjtöttük a válaszokat, mindennek alaposan utána tudtunk járni – hangsúlyozta.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján található tájékoztató szerint a támogatási kérelmet elektronikus úton, az ügyfélkapun elérhető elektronikus nyomtatvány kitöltésével, a szükséges adatok megadásával, valamint az előírt dokumentumok, nyilatkozatok csatolásával lehet benyújtani.

Emellett postán is el lehet juttatni a MÁK címére a honlapról letöltött és kitöltött űrlapokat, sőt a kérelem személyesen is beadható bármely kormányablakban.

A támogatást a legalább egy gyermeket váró vagy nevelő szülő kérheti, házastársak, élettársak közösen igényelhetik magyarországi ingatlan esetében.

Előírás, hogy a kérelmezők saját, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket neveljenek háztartásukban, és valamennyien legalább egy éve a felújítással érintett házban lakjanak.

Az igénylők egyikének rendelkeznie kell egy év társadalombiztosítási jogviszonnyal, a köztartozás pedig nem megengedett.

A kormányrendelet felsorolja a támogatható építési tevékenységeket, így például a víz-, csatorna- és gázszolgáltatás bevezetését, fürdőhelyiség, WC létesítését, fűtési rendszer kialakítását, korszerűsítését, a meglévő elemeinek cseréjét.

A felújítás körébe tartozhat az épület külső festése, szigetelése, a nyílászárók, párkányok, küszöbök cseréje, sőt redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése, felújítása.

Ugyanígy javíttathatjuk, korszerűsíthetjük a tetőt, beépíttethetünk klímaberendezést, napkollektort, esetleg felújíthatjuk a belső teret, azaz tapétázhatunk, festethetünk, burkolatot cserélhetünk, sőt galériát, lépcsőt alakíttathatunk ki.

A maximális összeget igényelték

A támogatás igényelhető a lakással azonos helyrajzi számon található épület, például nyári konyha, mosókonyha, tároló felújítására is. Sőt építtethető kerítés, gépjárműtároló, nyitott gépkocsibeálló, terasz, loggia, erkély, előtető, télikert. Amennyiben az igénylő vagy gyermeke mozgáskorlátozottnak minősül, különböző akadálymentesítési munkák – alapozási szerkezet megerősítése, bútor, konyhai gép beépítése, cseréje, használati melegvíz-rendszer kialakítása – is megengedett. A támogatás minden esetben a lakás felújítására fordított költségeknek legfeljebb a felét teheti ki, az összeg azonban nem lehet több 3 millió forintnál. A minisztérium elárulta, Békés megyében az eddig megítélt támogatások minden esetben a maximális összeget jelentették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában