szárazság

2021.08.02. 14:11

Jó gazdaként a békéscsabai önkormányzat is locsolja a fákat

A békéscsabai önkormányzat ügyel a közterületen lévő fák megfelelő gondozására, ápolására. Ennek megfelelően a rendkívüli szárazság miatt rendszeresen locsolnak, illetve, hogy a balesetveszélyt elhárítsák, a szükséges mértékig gallyaznak.

L. B.

20210802 Békéscsaba Locsolják a fákat a kiszáradás ellen a képen Kucsera Zsolt brigádvezető fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Egész évben feladat, ezért folyamatosan locsolják a zöldterületeket, a virágos területeket, a fákat Békéscsabán – mondta Balla Ferenc, a városgazdálkodási kft. ügyvezetője.

Kiemelte, a rendkívüli szárazság miatt a locsolást, az öntözést jelentő munkálatok mennyiségét megduplázták, több szakembert állítottak be erre a feladatra.

A fákat megszámolták, készítettek egy listát az adott részeken fellelhető egyedekről, és a területeket felosztották a brigádok között, hogy biztosan kapjon minden csemete megfelelő mennyiségű vizet.

A reggeli órákban, 5 órától dolgoznak.

Rendszeresen locsolják tehát az önkormányzat által elmúlt időszakban ültetett és kikarózott csemetéket, azok tövére naponta, kétnaponta legalább 20 liter vizet juttatnak. Dolgoznak például a Lencsési úton, a Körte soron, a Magyar utcában, a Szabolcs utcában a sportpályától a repülőhídig, a Trianon téren, a Gőzmalom téren. Jaminában több helyszínen, például a Tildy Zoltán utcában, a Tompa utcában és az Erzsébet lakóparkban.

Hozzátette,

az idősebb fák esetében nincs szükség öntözésre, mivel azok gyökerei mélyebbre nyúlnak, mélyebbről veszik fel a nekik szükséges vizet.

Balla Ferenc elmondta: az extrém időjárási körülmények miatt fokozott volt a locsolási igény. Bár a kánikula megtört és némileg mérséklődött a hőmérséklet, továbbra is minden száraz.

A locsolások számát csak akkor lehetne csökkenteni, ha tartósan, napokon át esne.

Nagy Ferenc alpolgármester a közösségi oldalán jelezte, hogy a locsolás mellett a fák gondozása is folyik. Több területen várható gallyazás a következő hetekben, a lakossági jelzések és igények, illetve a szakemberek megállapításai alapján.

A városgazdálkodási kft. ügyvezetője ennek kapcsán hozzátette: főleg olyan területeken dolgoznak, ahol a vihar kárt okozott, illetve ahol a száraz ágak veszélyt jelenthetnek a járókelőkre és az utcán parkoló autókra. Emellett felvették a listára azokat a területeket, ahol a kukásautók járnak, viszont a fák annyira megnőttek, hogy problémát okoz a közlekedésük.

Hétfőn többek között a Körte soron is locsolták a facsemetéket a szakemberek. /Fotó: Bencsik Ádám/

Továbbá azokon a részeken ugyancsak gallyaznak, ahol a belógó ágak valamilyen módon akadályozzák a közúti forgalmat, például nem lehet kellő mértékben belátni a kereszteződéseket. Hangsúlyozta: most csak a leginkább szükséges munkákat végzik el, alapesetben ősztől tavaszig, a fák nyugalmi időszakában tart az ifjítás.

A fák kivágásával kapcsolatban elmondta: ha a békéscsabaiak ilyen igényt jelentenek be, akkor azt minden esetben megnézik a polgármesteri hivatal szakemberei, és ők döntenek arról, hogy az valóban indokolt-e. Ha igen, akkor azt a városháza megrendeli a kft.-től, és ők végrehajtják a feladatot, de – mint kiemelte – a kérdésben nem ők döntenek.

A szokásosnál többször öntöznek

Szarvas Péter polgármester a Facebook oldalán megerősítette: a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai, mint minden évben, idén is gondoskodnak a növények folyamatos locsolásáról. Az elmúlt időszak rendkívül meleg időjárása nemcsak minket, hanem a növényeket is megviseli, ezért elengedhetetlen a közterületen található fiatal fák öntözése, sőt, a korábbinál gyakrabban. A cég munkatársai szakszerűen és ütemesen végzik a feladataikat, az elmúlt napokban is több helyszínen locsoltak.

Egy korábbi sajtótájékoztatón kiemelte: jelenleg mintegy 62 ezer fa található a város közterületein, az elmúlt időszakban nőtt a számuk. Jó gazdaként foglalkoznak a növényekkel, ügyelnek a megfelelő gondozásukra, ápolásukra; és legalább annyi fát ültetnek, mint amennyit kivágnak – balesetveszély vagy beruházás miatt –, de az a jellemző, hogy még annál is többet. A fatelepítések eredményes megvalósításához a csabaiak is hozzájárulhatnak. A közterületen frissen telepített csemeték meghálálják, ha a környékben élők gondoskodnak róluk, például rendszeres locsolással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában