khesz

2021.08.19. 07:40

Háromnyaras pontyokkal folytatták a haltelepítést

Folytatódott a közelmúltban a háromnyaras pontyok telepítése a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség vizeiben – tájékoztatott Facebook-oldalán a KHESZ.

P. G.

Augusztus első hetében mintegy 15 mázsa háromnyaras pontyot helyeztek ki a szövetség zárt vizeibe. A telepítést a múlt héten 200 mázsa körüli mennyiséggel folytatták. A KHESZ augusztus elején számolt be arról is, hogy a kedvező piaci lehetőségeket kihasználva 6000 darab előnevelt, átlagosan 8-10 centiméteres harcsát vásároltak és helyeztek ki az élővizekbe. A harcsaifjoncok mindössze két hónapja keltek ki, de – hangsúlyozták a KHESZ Facebook-oldalán – szépen megerősödtek­.

A szövetség beszámolt arról, hogy a közelmúltban a Csökmői Halgazdaságban próbahalászatot tartottak, annak érdekében, hogy felmérjék a halak egészségi állapotát és fejlődését.

A napokban próbahalászatot is végeztek /Fotó: KHESZ/

– A halászat a halgazdaság mind a négy tóegységében megtörtént, és kijelenthető, hogy a halak az időszaknak megfelelő kondícióban vannak, általános élettani jellemzőik jónak minősíthetők. A próbahalászat a következő idény háromnyaras kihelyezési állományát, illetve az egynyaras korosztályt érintette – írták.

A KHESZ sokrétű tevékenységét mutatja, hogy néhány nappal korábban munkatársaik begyűjtési akciót szerveztek, amelynek eredményeként fél mázsa törpeharcsa-ivadék került ki a Peresi-holtágból, ami sok-sok ezer „konkurenstől” szabadította meg vízterület halközösségét.

Mint megtudtuk, a fiatal törpeharcsák bolyképző tulajdonságát kihasználva a szövetség halőrei már addig is jelentős mennyiségű törpeharcsa-ivadéktól mentesítették a zárt vizeket a nyár folyamán. Ahogy arról korábban hírportálunkon is beszámoltunk, az őshonos halközösségekre fokozott veszélyt jelentő inváziós­ halfaj idén „kikelt” apró – ivarérett és tovább szaporodó állományt azonban már nem képző – utódai így tízezres nagyságrendben kerülnek ki holtágaink ökológiai rendszeréből, ami a téli, varsás szelektáló halászat mellett egy másik­ hatékony módja a törpeharcsa-állományok visszaszorításának. Az ivadékok­ begyűjtését a következő hetekben is folytatták, folytatják, amíg a bolyok egyben maradása erre lehetőséget biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában