békés megye

2021.08.26. 11:29

Fordulópontot jelent a családok életében az óvodakezdés

Elkezdődött az óvodai beszoktatás időszaka, amely a szülők és a háromesztendős kisgyermekek életében is fordulópontot jelent. Sok tényezőtől függ, hogy a beilleszkedés mennyire lesz gördülékeny. A pszichológus szerint a szülők őszinte kommunikációja és a pedagógusok iránti bizalma jelentősen megkönnyíti a kicsik dolgát.

Nagy Szilvia

20210824 Békéscsaba Óvodai búcsúzkodás illusztráció a képen Debreczeni Szkerka Mira fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A jelek alatt, a vállfákon sorakoznak már a kiscsoportosok zsákjai, váltóruhái a békéscsabai Kölcsey Utcai és Ligeti Sori Óvoda székhelyintézményében is, ahol idén huszonnégyen kezdik meg óvodás éveiket. Az első hetek a beilleszkedésről szólnak.

– A pedagógusok a családlátogatások alkalmával és a nevelési év kezdete előtt megtartott játékos délutánon már megismerkedtek a családokkal, évről évre igyekeznek hatékonyan segíteni, megkönnyíteni az óvodára hangolódást

– mondta el Pribelszki Péterné.

Az intézményvezető hozzátette, augusztus végétől fokozatos, rugalmas beszoktatás zajlik az intézményükben, igazodnak a kisgyermekek egyéni igényeihez, ám túlzottan nem húzzák el az átmeneti időszakot. A cél a közösségbe szoktatás, a szocializálódó gyermekben meg kell erősödnie a bizalomnak. Biztonságérzetet pedig az ad, ha a gyermeknek őszintén elmondják, a szülője elmegy, ám később érte jön, visszatér.

Debreczeni-Szekerka Mira mosolyogva köszönt el reggel édesanyjától /Fotó: Bencsik Ádám/

Lugosiné Pál Ildikó klinikai szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta is megerősítette, a beszoktatás nem nyúlhat el túlságosan, legjobb, ha egy teljes óvodai hetet fog át.

– Van, aki könnyebben leválik, mások többet sírnak. Ám, ha a gyerekek érzik, hogy édesanyjuk szerint is jó helyen vannak, az őszinte érzés pedig megfelelő kommunikációval, felkészítéssel is párosul, könnyebb a kicsi dolga. Amennyiben az óvoda otthoni alvós játékot, textilpelust, azaz szülőt pótló tárgyat is enged bevinni, tovább növeli az érzelmi biztonságot

– részletezte a szakember.

Szvarnasz Alexandroszné mint a kiscsoportosok óvodapedagógusa elmondta, idén is van, akit már az első napon ott tudott hagyni kis időre az anyukája, míg mások napokig igénylik a szüleik jelenlétét.

– Az első hónapban mindkét óvónő és a dajka is egész nap bent van a gyerekekkel. Az együttműködés, segítségnyújtás jegyében folyik az egymásra hangolódás – mondta el az intézményvezető-helyettes, hozzátéve, sokáig nem szoktak sírdogálni a gyerekek, hiszen a pedagógusok verselnek, énekelnek nekik, segítik a játékba kapcsolódást, elterelik a figyelmüket.

Emellett fontos a testi kontaktus is, egy kedves érintésre, ölbéli játék hatására a legtöbben megnyugszanak.

Kiemelte,

a beszokás időtartama változó, egy-egy betegség miatti hiányzás is megtörheti. Manapság azonban sok gyerek jár bölcsődébe, a közösségből érkezőknek könnyebb igazodni az óvodai szokásrendhez.

Erre számít Moravszki Réka is, akinek kislánya a bölcsődét könnyen megszokta. A békéscsabai édesanya kiemelte, mindig őszintén, életkorának megfelelően beszél Hédivel.

– Már hetekkel ezelőtt mondogattam neki, hogy hamarosan elköszönünk a bölcsitől, a kisgyermekgondozóktól, hároméves lett, így elkezdődik az óvoda. Fontosnak tartottam, hogy érezze, egy szakasz lezárul, ­ezzel párhuzamosan pedig felkészítsem az újra – részletezte Moravszki Réka. Hozzáfűzte, korábban el is mentek megnézni az óvoda épületét, ­belestek az udvarra is, sőt ­vásároltak kis óvodás kézikönyvet, amit Hédi kedve ­szerint nézegethet. Megbeszélték, mi lesz a jele, hogy hívják az óvónőket, és azt a teknőst is sokat emlegetik, amely az intézmény előterében nevelkedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában