VW bogarak és buszok - galériával

2021.08.06. 18:56

Autós találkozón jártunk Gyomaendrődön

VW bogarak és buszok lepték el a gyomaendrődi Liget fürdő területét, megkezdődött a nemzetközi találkozó, amelyre pénteken több száz járgány érkezett. A kocsik szombaton 18 órakor vonulnak fel a városban.

L.B.

20210806 Gyomaendrőd VW Bogár találkozó a Fürdőben a képen Oszlánszky Sándor tulajdonos fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A gödöllői Tóth Tamás egy türkiz színű, több bogárból összerakott, átalakított járgánnyal gurult be. Elmondta, VW-s családba született, azért szereti a bogarakat, mert könnyen talál hozzá alkatrészeket. A kocsit a saját ötletei alapján pakolta össze. A tetőcsomagtartóra felrakott egy játékautót, egy Moszkvicsot is, ugyanis azokat is gyűjti és jótékonykodik is velük.

Oszlánszky Sándor Nyíregyházáról érkezett egy 1970-es, kabrióvá és több szempontból átalakított sárga bogárral. A járgány több mint harminc éve van a család birtokában, és évek óta részt vesznek vele a gyomaendrődi találkozón. Kiemelte, egy életérzés bogárral közlekedni, a kocsit csak az összejövetelekre veszik elő a garázsból, az elmúlt tíz évben alig pár ezer kilométert futott.

 

Egy teljesen eredeti, 1966-ban, alapvetően amerikai exportra, de az európai közönségnek is gyártott bogárral gurult be a romániai Arad megyéből Vlad Hajduc. Társa, Dejan Pfan hozzátette, két évtizede járnak a gyomaendrődi találkozóra, és szerinte sokkal nagyobb kuriózum egy bogárral közlekedni, mint egy hasonló korú, a keleti blokkban készült Daciával, Trabanttal vagy Ladával.

A mostani az immár 25. összejövetel – mondta Kardos Ferenc főszervező, hozzáfűzve, pénteken immár kétszáznál is több bogár és busz parkolt a Liget fürdő területén. Megosztotta, hogy nem mindegyik veterán, ugyanakkor igazi kuriózumokkal is találkozhatnak a vendégek és a nézelődők. Példaként mutatott egy háromkerekű motort, amelynek a hátsó része bogár, az eleje saját építmény. Kiemelte, miszerint a bogaraknak lelkük van, amelyek sosem hagynák cserben a tulajdonosukat, és végtelenül egyszerűen javíthatók, akár egy csavarhúzóval és egy kombinált fogóval szerelhetők.

Kardos Ferenc főszervező elmondta, miszerint a legkülönlegesebb járgányokat kiállították. Volt köztük egy 1979-ben készült mentőautó, amit valóban erre a célra gyártottak, és benne voltak az eredeti felszerelések is. Mutatott egy másik buszt, egy T2 Westfaliát, amit a 70-es évek terroristajárgányának nevezett – ezt egyébként lakófunkcióval szerelték fel. De parkolt a területen egy 1966-os, teljesen eredeti, tárcsafékes, ferdelámpás bogár is, amelynek hátsó részében egy 1,3-as motor zümmög, duruzsol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában