békés megye

2021.08.21. 06:55

A legtöbben már beszerezték a tanszereket iskolakezdésre

Alig két hét, és a diákok újra az iskolapadba ülnek. Addig azonban számos előkészület vár még a családokra, az egyik ilyen a tanszerek megvásárlása. A legtöbb szülő már felkereste gyermekeivel kedvenc írószer boltját, hogy beszerezzék a szükséges eszközöket, ugyanakkor mindig akadnak olyanok is, akik az utolsó pillanatig várnak vele.

Vásári Erzsébet

Csupán szűk két hét maradt hátra az iskoláskorú gyermekek szüleinek arra, hogy beszerezzék a tanévkezdéshez szükséges tanszereket. Minderre az alsó tagozatosok számára egy, a tanítók által összeállított lista van segítségükre, míg a felsősök, illetve gimnazisták már inkább a tapasztalataikra hagyatkoznak a füzetek és íróeszközök kiválasztásánál.

Némethné Porubcsánszki Mária, a gyomaendrődi Tapír-Papír írószer bolt üzletvezetője megkeresésünkre elmondta, bár a családoknak egyre több üzlet ad lehetőséget a tanszerek megvásárlására, még mindig akadnak bőven olyanok, akik ragaszkodnak az írószerboltokhoz, ahol az eladóktól személyes tanácsokat kaphatnak a csomag összeállításakor.

A kilencéves Papp Gergő a bevásárlás után már be is pakolt új iskolatáskájába /A szerző felvétele/

Hozzátette, míg a gyomaendrődi családok tavaly csak augusztus 10. után indultak bevásárolni az iskolára, addig idén sokan már július végén megvettek néhány dolgot.

Tapasztalatai szerint a szülők többsége részletekben vásárol be gyermekének, egyik alkalommal a füzeteket, legközelebb pedig az íróeszközöket.

Az összeg is változó, amit egy-egy adagra szánnak. Előfordul persze olyan is, aki egy körben szeretné letudni a tanszervásárlást.

Az üzletvezető elárulta,

a legtöbb segítséget a füzetekkel kapcsolatban kérnek a vásárlók, mert sokan nem tudják, melyik évfolyamhoz milyen számozásút kell beszerezni.

Visszatérve az előző tanévre elmondta, a digitális oktatás miatt jóval kevesebb utánpótlásra volt szükségük a diákoknak év közben, mint egy átlagos esztendőben, amit komolyan megéreztek a kisebb üzletek. Ezért idén bíznak abban, hogy végig iskolapadban ülhetnek majd a diákok. Persze tanszerek otthon is kellenek nekik, de kevesebb fogyott belőlük, mint máskor.

Végül a korosztályokról kifejtette, azt tapasztalja, hogy a középiskolások már alig vásárolnak néhány füzetet, tollat, esetleg ceruzát az új tanévre, az általános iskolások viszont – főként az alsó tagozatokban – hosszú listákkal indulnak beszerző útra és komoly csomagokkal térnek haza.

A gyulai Tárnok Ilona Sára harmadik osztályba készülő kisfiának, Gergőnek már augusztus második hetében megvettek szinte mindent, ami az iskolakezdéshez szükséges. A tanszerekhez kaptak az előző év végén az osztályfőnöktől egy listát, amelyen minden szükséges eszköz szerepelt, tantárgyakra lebontva, ez nagy segítségükre volt a papírboltban. Utóbbiból pedig olyat választottak, amelynek a lehető legnagyobb az árukészlete és választéka, hogy válogathassanak a különböző márkák és típusok közül.

Elárulta, mivel idén új iskolatáskát és tolltartót is kellett venniük, így már több mint 30 ezer forintért vásároltak, de még hátra van a tornazsák és tornafelszerelés beszerzése. Hozzátette, ez jóval nagyobb összeg, mint az előző évben, és nem csupán a táska miatt, hanem az egyes eszközök árában is drágulást tapasztaltak. Végül elmondta, ők a tanszercsomagot minden évben egyszerre veszik meg, nem bontják külön alkalmakra a bevásárlást.

Gimnazistaként már magának vásárol be

A gimnázium utolsó éve előtt álló Herdeló Gergő Alex elmondta, idén már saját magának veszi meg azt a néhány füzetet és tollat, amire szüksége van a 12. évfolyamban. Hozzátette, mivel folyamatosan spórol a különböző alkalmakra kapott zsebpénzéből, illetve egy hónapot töltött diákmunkával, ezért úgy döntött, legalább ennyivel besegít szüleinek, akikre így is komoly költségek hárulhatnak még a ballagás miatt. Végül kifejtette, már alig kell néhány dolog neki a tanévkezdéshez, amiket augusztus utolsó hetében szerez be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában