Aktuális teendők

2021.08.09. 15:14

A kiskertekben is nagyon hiányzik a csapadék

A kiskertekben is nagy a szárazság, ezért a legfontosabb feladat jelenleg az öntözés, ez minden növényre érdemes. Ugyanakkor egyéb teendők is vannak, ezeket Hankó János gyűjtötte össze hírportálunknak.

Beol.hu

Hankó János is az átlagosnál gyakrabban öntöz most Fotó: B. Á.

Fotó: Bencsik_Adam

Folyamatosan érnek a kiskertekben a gyümölcsök, és már szedjük a zöldségféléket is. A nagy hőség egy-két napot kivéve tartja magát, ugyanakkor nagyon hiányzik a csapadék, csak mutatóban találkozhatunk esővel, és az sem kiadós, elegendő mennyiségű.

– Valóban nagy a szárazság, így a legfontosabb munka most a kertben az öntözés, ez minden növényre érvényes – hangsúlyozta Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.

– Ügyeljünk a növényvédelemre is, hiszen a gombák és a kártevők a nagy melegben sem tartanak pihenőt. A permetezéskor vegyük figyelembe, hogy a hőmérséklet nagyon magas, így könnyen perzselést idézhetünk elő. Támasszuk alá azokat a fákat, melyek nagy termést ígérnek. Kezdhetjük a cefre gyűjtését, és időben iratkozzunk fel a pálinkafőzdében, mert érdemes mihamarabb kifőzni a cefrét.

Hankó János is az átlagosnál gyakrabban öntöz most /Fotó: B. Á./

Hankó János kitért arra, a zöldségesekben is van munka, hiszen szedhetjük a termést, valamint másodvetésként még a földbe kerülhet a sóska, spenót, borsó, saláta. A díszkertekben vágjuk le az elvirágzott részeket. A gyepnél a forróság és a kijuttatott víz hatására megjelent a muhar, ami évelő gyomnövény. Ez csapdahelyzet, ugyanis, ha az ember visszavesz a vízből, azt a gyep sínyli meg, ha pedig nem csökkenti a vizet, akkor a muhar erősödik. Ezt sokan kézzel kezdik kiszedni, ami kisebb részeken járható út, de nagyobb területen megoldhatatlan.

Az elnök elmondta, a muhar ellen létezik vegyszer, de tapasztalatai szerint a hatása kétséges. Ha pedig a locsolás szóba jött, arra megkér mindenkit, ha teheti, az utcán található fákat is öntözze meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában