könyvbemutató

2021.08.08. 11:29

A Gyulai Várfürdőben döntött új világrekordokat Nemere István

Bemutatta 755., 756., 757., és 758. könyvét Nemere István író szombaton a Gyulai Várfürdőben. Az alkotó így többször is megdöntötte az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját, túlszárnyalva ezzel a saját csúcsát.

Papp Gábor

Nemere István /Fotók: Imre György/

Az olimpia záró hétvégéjén, szombaton, biztosan nem maradunk magyar világrekord nélkül. Ez viszont nem Tokióban, hanem a Gyulai Várfürdőben születik, és nem is sportban, hanem a kultúra területén – harangozta be az eseményt előzetesen a Magyar Távirati Iroda sajtószolgálata. „A hét elején még 754 könyves Nemere István úgy döntögette a csúcsokat, ahogy annak idején Szergej Bubka tette a rúdugrásban. Míg a sportoló gyakran centiméterenként javította meg a saját világcsúcsait, addig szombaton 10, 11, 12 és 13 órakor, Nemere István bemutatta egy-egy új könyvét. Ezzel többször is megdöntötte aznap az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját, és 758 könyvvel zárta az eseményt.” Nemere István mellett egyénként Nagy Natália is dedikálta a könyveit.

Nemere István a gyulai várfürdőben dedikál

A Gyulai Várfürdőben felállított könyves standnál nem is volt könnyű odakerülni az íróhoz, hiszen sokan érdeklődtek a kötetek iránt. Egy házaspár egyenesen a partiumi Nagyváradról látogatott el Gyulára, hogy dedikáltasson a szerzővel a rekord kapcsán, de érdekes volt látni, hogy valamennyi korosztályból az egészen fiataloktól az idősekig sorba álltak, hogy hozzájussanak egy vagy több Nemere-könyvhöz.

A szombati első kötet, a 755. könyv – amelyet Nemere István bemutatott a Gyulai Várfürdőben – az Ember és Univerzum volt. – Ezt a könyvet 50 évig terveztem és fogalmaztam gondolatban, majd év elején leírtam az egészet – mondta el hírportálunknak. – Nem regényről van, hanem egy olyan munkáról, amely azt elemzi, hogy mi lesz velünk a következő pár százmilliárd évben, s nem csak az emberekkel, hanem úgy egyáltalán az értelmes lényekkel. Szó van például arról, hogy hányféle univerzum létezik.

A szerző elárulta, hogy kiszélesítette a képet, és vizsgálta, hogy miként lehet majd közlekedni, kommunikálni az egyes univerzumok között, mivé fejlődhet mindez, s az egész örökké való vagy sem. Ugyancsak kitér arra a kérdésre, hogy az akkori emberek elmenekülhetnek-e majd a saját Világegyetemükből. A 756., 757., 758. könyv, a Mohamed titkai, a Trianon titkai és a Párizs titkai különleges, eddig nem ismert vagy kevésbé ismert szempontokból is körüljárják az adott személyiség, esemény és hely rejtélyeit.

Nemere István tizenkét éve jár a Gyulai Várfürdőbe, hogy ott is találkozhasson az olvasóival, az érdeklődőkkel.

- Általában egy-egy nyáron hét-nyolc szombaton jövök el a városba, a több mint egy évtized alatt egyetlen alkalommal sem fürdöttem még a strand medencéiben. Az olvasókkal való találkozás számomra a legfontosabb ezen a szép helyen – árulta el az alkotó, aki az élő szerző legtöbb megjelent könyvének rekordja mellett egy magyar csúcsot is tart, hiszen – fogalmazott – mióta magyarok élnek a földgolyón, senki nem írt még ennyit ezen a nyelven. Nemere István egyénként a mai napig minden reggel 5 órakor kel és dolgozik, jelenleg is 30-40 könyve vár kiadásra.

Nemere István /Fotók: Imre György/

A legnagyobb gyűjtő is ott volt

Ellátogatott a Gyulai Várfürdőbe a szentesi Dunai József is, aki a legnagyobb Nemere István gyűjteménnyel rendelkezik. Az író valamennyi könyvének első kiadása dedikálva a birtokában van, ahogy valamennyi második kiadás is, amelyeknek eddig a felét dedikálta a szerző. Nemere István minden fordítása, illetve kettő kivételével az eszperantó nyelven kiadott művei is gyarapítják a gyűjteményét. Mint elmondta, az első könyv, amit olvasott az írótól, a Triton-gyilkosságok volt. Kezdetben nem gyűjtötte a Nemere-könyveket, egyszer azonban jött egy fordulat, és azóta nincs megállás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában