meglepetés

2021.07.28. 15:08

Vízisikló jelent meg egy csabai garázsban

Vízisikló jelent meg szerdán reggel dr. Nagy Béláék békéscsabai házának garázsában.

P. G.

– Minden reggel locsolok, a kerti csap pedig a garázsban van – mesélte hírportálunknak Medgyesegyháza korábbi polgármestere.

– Ahogy a házunk felől benyitottam a garázsba, először nem akartam hinni a szememnek. Egy vékony, kígyószerű állatot láttam, ami a jöttömre „megiramodott”, és a garázsajtó mögött keresett menedéket.

Mivel elsőre dr. Nagy Bélának sem volt fogalma, hogy mivel is van dolga, a Facebookon kért segítséget, ahol bár több lehetőség is felmerült, a legtöbben azt írták, hogy egy sikló bukkant fel náluk.

Közben elvitte a kutyájukat sétálni, és mire visszaért, a hüllőnek csak a hűlt helyét találta.

– A Degré utcában élünk, ami viszonylag természetközeli környezetnek számít, előfordult már, hogy egy őz álldogált az ajtónk közelében.

Térségünkben viszonylag gyakori ez a hüllő

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember az állatról készült kép alapján elmondta, tipikus vízisiklóról van szó, ami térségünkben nagyon gyakori.

Szabadkígyós és Újkígyós is erről az állatról kapta a nevét.

Mint kiemelte, ott, ahol megfelelő élőhelyet talál, ahol zöld folyosó húzódik a lehetséges élőhelyei között gyakran előfordul. A vízisikló ha emberlakta területekre téved, elsősorban mesterséges üregekben lakik, például építési törmelékek között, illetve kertes házak lépcsői alatt.

Tücsköket, bogarakat eszik, egerészik, békát, illetve a kerti tavakból egy-két kishalat is megfog.

– Bár alapvetően zsigeri ellenszenvvel viseltetünk a hüllőkkel szemben, kifejezetten hasznos állatról van szó, amely távol tartja a rágcsálókat és a bogarakat egy-egy területtől. A vízisikló alapvetően békés, de nem szereti, ha kézbe veszik. Általában tízből kilencszer ilyenkor sem történik semmi, de kivételes esetekben pikkelyközi tejszerű nedvet bocsáthat ki, ami nagyon büdös.

Picike fogaival ugyancsak képes sérüléseket okozni, ami jellegében olyan mintha egy üvegszilánk, vagy papírvágta sérülés.

Boldog Gusztáv kérdésünkre elmondta, nagyon ritkán rézsikló is előfordult térségünkben, például a Gyula és Elek közötti homokosabb részeken, illetve a Békéscsaba és Békés közötti tanyákon.

Felületes szemlélő akár összetévesztheti a hazánkban honos viperákkal, de azok térségünkben nem találhatók meg. Egyébként azok, ahogy a sikló is, védettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában