békés megye

2021.07.16. 13:58

Támogatással segítik a háziállatok költséges műtéteit

Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító csippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására a falvak önkormányzatai számára – jelentette be korábban Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Hírlap-összeállítás

20210416 Győr Háziállat orvosi ellátás, vizsgálat, ivartalanítás, fogkő eltávolítás, Dr. Parcsami András állatorvosi rendelő, Képen: Hadarics Diána állatorvosi asszisztens, Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A Magyar Falu Programon belül meghirdetett ivartalanítási pályázaton egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhet, melynek benyújtási határideje július 18-a. A támogatás célja, hogy az ötezer főnél kisebb állandó lakosságú településeknek segítséget nyújtson a nem kívánt állatszaporulat mérséklésére.

Félmilliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre a beavatkozások finanszírozására /Illusztráció: MW/

Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos korábban úgy nyilatkozott, a most rendelkezésre álló ötszázmillió forintos keret mintegy tizennégyezer állat ivartalanítására lesz elegendő.

Muronyban megcélozták a teljes elnyerhető 1,5 millió forintos összeget a pályázaton.

Szegfű Gábor polgármester elmondta, pozitív elbírálás esetén a településen 117-en adatnák be kutyájuknak a veszettség elleni oltást és húszan csipeztetnék kedvencüket. Hozzátette, vannak olyanok, akikre állatuk ivartalanítása is komoly anyagi terhet róna, hiszen egy nagytestű eb műtéte vidéken is negyvenezer forintos tétel, így örömmel fogadták a pályázat kínálta lehetőséget. Macskáik, kutyáik ivartalaníttatására harmincöten jelentkeztek.

Eleken az önkormányzat július elején végzett igényfelmérést, amelyre alig két hét alatt közel százan jelentkeztek.

– Plakátokon, a helyi újságban hirdettük az akciót, és a közösségi oldalainkon is vártuk a programra jelentkezőket. Egy ideje komoly probléma a környező településeken – így nálunk is – a rengeteg kóbor eb és macska az utcákon. Éppen ezért igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy felhívjuk a gazdák figyelmét a felelős állattartásra.

A Magyar Falu Program részeként meghirdetett ivartalanítási pályázattal most elsősorban olyan családoknak szeretnénk segíteni, akik szeretik az állatokat, de anyagilag megterhelő számukra a házi kedvencek ivartalanítása, csippel való ellátása és veszettség elleni oltása – fogalmazott Szelezsán György, a város polgármes­tere.

Elhanyagolják az efféle beavatkozást a gazdák

Egy felmérés szerint a védőoltást és az élősködők elleni védekezést tartják a legfontosabb egészségügyi intézkedésnek a magyar kutyások, miközben az ivartalanítást azok is elhanyagolhatónak vélik, akik felelős gazdának vallják magukat. A válaszokból az is kiderült, hogy a szúnyogok, kullancsok, bolhák ellen a legtöbben csak tavasszal és nyáron védekeznek, és az ellenük használt készítmények hatóanyagaival sincsenek sokan tisztában – olvasható a Bayer gyógyszercég felmérésében, amelyet az MTI közölt.

A kérdőív eredménye arra is rámutatott, hogy a nyolc leggyakoribb, kutyákat érintő betegség közül melyekről hallottak már a gazdik. A legismertebb egyértelműen a veszettség és a szúnyogok által terjesztett szívférgesség, ezeket a megkérdezettek 99 százaléka ismerte. A szintén gyakori, de kevésbé ismert betegségekről, például a fertőző májgyulladásról, a kennelköhögésről és a kullancsok terjesztette babéziózisról viszont csak a válaszadók fele hallott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában