KMNP

2021.07.08. 06:55

Rekordszámú, négy sasfiókát találtak a dévaványai fészekben

Négy egészséges fiókát találtak egy parlagisas-pár fészkében a kutatók a Körös-Maros Nemzeti Parkban, amire eddig nem volt példa Magyarországon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a napokban.

Vásári Erzsébet

Horváth Márton és Árvay Márton az MME munkatársai, valamint Szegedi Fruzsina és Bereczki Attila alpinista a négy, jelenleg körülbelül nyolchetes fiókával a kezükben /Fotó: Horváth Márton/

A világon eddig csupán négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre négy fióka sikeres kirepülését még soha, sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a saspár lesz-e a világrekorder – írta meg cikkében az MME. Megtudtuk, a parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, aminek mintegy harmada meghiúsul. Siker esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni. A négy egészséges fiókát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) egyik régóta ismert territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei.

Horváth Márton és Árvay Márton az MME munkatársai, valamint Szegedi Fruzsina és Bereczki Attila alpinista a négy, jelenleg körülbelül nyolchetes fiókával a kezükben /Fotó: Horváth Márton/

Elárulták, az egyesület az illetékes nemzetipark-igazgató­ságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan összesen 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is. A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéjmaradványokat is begyűjtötték.

A madarak vedlett tollaiból DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól.

Szegedi Fruzsina, a KMNPI természetvédelmi őrkerület vezetője elmondta, a Dévaványai tájegységen minden évben sort kerítenek a parlagisas-költőpárok felmérésére. Ennek keretében tavasszal – március környékén, amikor még nincs lombozat a fákon, tehát jól látszódnak a hatalmas fészkek – feltérképezik, hogy hol fészkeltek pontosan a parlagi sasok. Később visszatérnek a feljegyzett helyszínekre, ahol először drónnal lesnek be a fészekbe, hogy megállapítsák, hány fióka kelt ki, majd kiválasztanak a fészkek közül néhányat, amelynek lakóit az MME munkatársai meggyűrűznek.

Idén végül öt olyan helyszín volt, ahová fel tudtak mászni és megjelölni a fiókákat.

Ezek közül fedeztek fel az egyikben – amely egy régi költőpáré – négy, egykorú, szép és egészséges sasfiókát. Utóbbi pedig azért kuriózum, mert Magyarországon ilyenre még nem volt példa. Sőt, az egész világon is csak elvétve jegyezhettek fel négy parlagisas-tojást egy fészekben, amiket később nem tudtak nyomon követni. Továbbá arra volt példa, hogy három élő és egy elpusztult sasfiókát találtak, ami meghiúsult költésnek számít.

A természetvédelmi őrkerület-vezetőtől megtudtuk, ilyen négyfiókás, egészséges és nyomon követhető fészekaljat tehát még soha nem észleltek, ezért számít nagy különlegességnek. Elárulta, jelenleg azt várják, hogy a szépen fejlődő, most körülbelül nyolchetes fiókák röpképessé váljanak és kirepüljenek mind a négyen, ami a következő napokban, maximum egy-két hétben esedékes, hiszen jól fejlett példányokról van szó.

Nem hagyják sorsukra a madarakat

Szegedi Fruzsina elmondta, a parlagisas-fiókák kirepülése után újra visszatérnek a fészekhez, amikor ismét drónnal ellenőrzik majd, hogy maradt-e elhullott fióka benne.

Továbbá, ahogy eddig is, a fészek alját is ellenőrzik hetente, hogy nem esett-e ki belőle egy még menthető fióka.

Legutóbb kedden járt ott, amikor nem talált elhullott állatot a fészek alatt, benne pedig három fejet látott, a negyedik vélhetően ott lapult mellettük, tehát eddig minden rendben velük.

Korábbi cikkünk:

https://www.beol.hu/egyperces/vilagrekorder-lehet-a-negy-fiokat-nevelo-magyar-parlagisas-par-4117493/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=beol&fbclid=IwAR3Qbjvpbvd3IcXnxeZyhIT77-jz4XeXQoFOaKRnpOaevMyQoNRQsgHp0x8

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában