Mezőberény

2021.07.16. 06:55

Ősei földjét kutatja a kerékpáros csapat

Megkezdődött a Mezőberény újratelepítésének közelgő 300. évfordulója alkalmából szervezett mintegy 700 kilométeres kerékpártúra csütörtökön reggel. A 19 fős, főként az Alföld Turista Egyesület tagjaiból álló csapat a Körül-Belül Magyarországon túramozgalom részeként teszi meg a főként déli határt érintő kalandot, de beemelték a Kerékpárral őseink földjén című elemet is a kihívásba. Ez utóbbi részeként idén olyan településeket keresnek fel, ahonnan a mezőberényi németek érkeztek az újratelepülés során.

Papp Gábor

20210715 Mezőberény Hagyományörző kerékpártúrára indultak fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

A Körül-Belül Magyarországon mozgalom részeként a határ mentén kell megkerülni hazánkat olyan módon, hogy legalább 350 települést érintsenek a vállalkozó kedvű túrázók. A teljesítéshez a helységek mindegyikén igazolást szükséges szerezni – nyilatkozta hírportálunknak Pusztai László. A túravezető elmondta, mindehhez időkorlát nélkül körülbelül 2500 kilométer megtétele szükséges, amelynek első részét tavaly már megtették, amikor is Záhonytól tekertek vissza Békés megyébe félezer kilométert kerékpározva.

A kis csapat már az előző évben döntött arról, hogy idén a déli határszélen folytatják útjukat.

– S ekkor jött egy svédcsavar a történetben. Miután közeledik Mezőberény újratelepítésének 300. évfordulója, a városvezetéssel, az önkormányzattal, a német nemzetiségi önkormányzattal és a német hagyományápoló egyesülettel közösen megfogalmazódott az ötlet, hogy idén felkeressük azokat a hazai településeket, ahonnan berényi svábok érkeztek annak idején. Később a szlovákság és a magyarság lakóhelyeire is szeretnénk eljutni. A túra részeként idén négy napon keresztül a határ mentén haladunk, majd Mohácsnál elkanyarodunk, és a német ősök földje felé indulunk.

A csapat összesen mintegy 700 kilométert teker majd a déli határszél mentén /Fotó: Bencsik Ádám/

Pusztai László elárulta, az első csütörtöki napon 110 kilométert tettek meg és Mezőhegyesig jutottak el. Pénteken Szegedig, szombaton Bácsalmásig, vasárnap Mohácsig bicikliznek, majd ekkor veszik azon helyek felé az irányt, ahonnan az 1700-as években a németség Mezőberénybe érkezett. Így Hidas, Tófű, Dombóvár, Gyönk, Varsád, illetve a Duna menti Harta is a célok közé tartozik.

A csapat csütörtökön reggel fél nyolckor indult, ami előtt Siklósi István polgármester köszöntötte a túrázókat. Mint elmondta, a résztvevők felvállalták, hogy

őseik nyomán ebben az évben végigjárják azokat a helyeket, ahonnan a németek Mezőberénybe jöttek, majd a település újraélesztésében szerepet vállaltak.

Körösi Mihály alpolgármester autós kísérőként és a települési kapcsolatfelvételek koordinátoraként is segíti a túrát. – A közelgő 300. évforduló kapcsán úgy gondoljuk, hogy nemcsak az ittlétünket kell megünnepelnünk, hanem annak is utána kell néznünk, hogy honnan jöttek ide a török kiűzése utáni időszakban német, szlovák és magyar elődeink. Szerencsére ez az elképzelés egybe esett az Alföld Turista Egyesület programjával. Így a csapat tagjai Mohácsnál északra fordulnak majd, és közösen felkeresünk olyan baranyai és tolnai településeket, ahonnan német ősök származnak – tette hozzá.

Sok témáról beszélgetnek majd az utazás során

Körösi Mihálytól megtudtuk, hogy a településekkel megtörtént az előzetes kapcsolatfelvétel, az egyes helyeken beszélgetni fognak a közös múltról, illetve bemutatják, hogy hova jutottak, akik az adott községből vagy városból származtak el Mezőberénybe. A tervek szerint jövőre azokra a területekre jutnak el, ahonnan a szlovákok jöttek, 2023-ban pedig azokat keresik fel, ahonnan a magyar elődök újratelepültek.

Az első németek még az anyaországukból jöttek Mezőberénybe az 1700-as években, később azonban már Tolna és Baranya megyéből is. Utóbbi két területre a Mercy grófok telepítettek be németeket, de az ottani földterület később nem bizonyult elegendőnek mindenki számára, ezért is választották mintegy 150–200-an Mezőberényt.

A kerékpáros csapat várhatóan napi rendszerességgel beszámol majd az aznapi történésekről, illetve később az egész utat bemutató összefoglalóval zárják majd a mintegy egy héten át tartó utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában