békéscsaba

2021.07.03. 07:17

Országos turisztikai versenyen taroltak a Közgé végzős tanulói

Taroltak a Közgé végzős tanulói a szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén, turisztikai ismeretekben a legjobb negyvenbe tizenöten kerültek be a békéscsabai középiskolából. Első lett a gyomaendrődi Gubucz Szilvia, harmadik a vésztői Balog Enikő, a fiatalokat Kőfalvi Éva készítette fel a megmérettetésre.

L. B.

20210610 Békéscsaba A Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum (Közgé) sikeres tanulói, akik kiemelkedően teljesítettek egy turisztikai versenyen. Képen: Gubucz Szilvia (b), Balog Enikő (j), Kőfalvi Éva (k) vezető felkészítő tanárnő Fotó: Kiss Zoltán KZ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Kiss Zoltán

Minden évben megrendezik az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyét (ÁSZÉV), a Közgé végzősei ­pedig turisztikai ismeretekből jeleskedtek.

A ­megmérettetésre országosan 355-en, a békéscsabai középiskolából húszan jelentkeztek, és a közgések közül tizenöten kerültek be a negyvenes ­döntőbe. Az első forduló online zajlott, egy tesztet töltöttek ki a versenyzők, a második kör, a finálé során pedig 180 perc alatt élőben, írásban egy, az emelt szintű érettségi szabályoknak, követelményeknek megfelelő feladatsort kaptak és oldottak meg.

A diákok felkészítő tanára, Kőfalvi Éva hangsúlyozta, a turisztikai ismeretek az egyik legkomplexebb tantárgy, rengeteg témakört érint – a turizmusföldrajztól kezdve a kultúra- és vallástörténeten, a turizmus rendszerén, a vendégfogadáson keresztül a marketingig, protokollig –, pontosan ezért komoly felkészülést és alapos ismereteket kíván.

Gubucz Szilvia (balról) első, Balog Enikő (jobbról) harmadik lett a versenyen, a diákokat Kőfalvi Éva (középen) készítette fel. A tanárnő elmondta: a közgés diákok évről évre remekelnek /Fotó: Kiss Zoltán/

A viadalon első lett a gyomaendrődi Gubucz Szilvia, harmadik pedig a vésztői Balog Enikő. Szilvia elmondta, a megmérettetésre való felkészülés során elővettek korábbi feladatlapokat is, Enikő pedig hozzátette: amúgy is emelt szinten érettségiztek turisztikai ismeretekből, ezért rengeteg anyagot átvettek. Kőfalvi Éva megosztotta, a felkészülést némileg bonyolította, hogy digitális oktatás zajlott, de rengeteg, több száz kérdésből álló feladatsorokat töltöttek ki.

A remek eredmény elérését az is segítette, hogy háromévnyi komoly tanulás volt a diákok mögött, és hogy sokat ismételtek. Szilvia elmondta, a Budapesti Gazdasági Egyetemen tanulna tovább, turizmus szakirányon, és a tantárgyakat angolul hallgatná. Általános iskolásként eldöntötte, hogy idegenvezető lesz, amihez ugyan nem szükséges a diploma, szerinte a későbbiekben hasznát veheti.

Hiszen az idegenvezetés család mellett problémás lehet, ezért saját utazási iroda nyitásában is gondolkodik. Enikő a Szegedi Tudományegyetemen, gazdálkodási és menedzsment szakon folytatná a tanulmányait. Több dolog érdekli, számára szimpatikus a turizmus, ugyanakkor szívesen vezetne szállodát vagy éttermet is. Szilviát a turisztikai ismereteken belül főleg a turizmusföldrajz érdekelte, hiszen szerteágazó ismereteket ad.

Hangsúlyozta: szereti Magyarországot, és szerinte érdemes és jó tudni, hogy milyen tájakon milyen érdekességekkel, különlegességekkel lehet találkozni. Enikőt főleg a szállodaismeretet vonzotta, ugyanis szereti átlátni a rendszert, hogy mi hogyan működik és épül fel, szereti a szervezettséget, azt, hogy mindenkinek megvan a maga feladata. Kőfalvi Éva elmondta, ezen a versenyen évről évre élbolyban vannak a közgések, és az, hogy ilyen eredményeket érnek el rendszeresen, a többi kollégát is dicséri. Hangsúlyozta: minden döntőbe jutott diák kiváló teljesítmény nyújtott, mindannyian végtelen szorgalommal rendelkeznek, és otthonról jó mintákat, erkölcsi normákat hoztak, így nem volt nehéz velük együtt dolgozni.

Fontos szerinte, hogy a tantárgy révén olyan alapokat, műveltségi szintet kaptak a fiatalok, amit az élet bármilyen területén tudnak majd kamatoztatni. Szilvia idegenvezetőnek készül, Enikőt a szállodák működése érdekli.

Tizenöten a legjobb negyvenben

A turisztikai versenyen tehát a képzeletbeli dobogóra Gubucz Szilvia és Balog Enikő állhatott fel. Negyedikként végzett Tóth Tamara Vanda, ötödikként Czövek Boglárka, hatodikként Kardos Lili, a hetedik helyen hárman osztoztak, Závoda Zalán, Hegedűs Dóra és Kurta Vanda. Ők mindannyian 100 többletpontot kapnak a továbbtanuláshoz. Mellettük 13. lett Kocziha Ádám, 16. Markos Kata, 19. Bán Rebeka, 21. Molnár Petra, 27. Verasztó Anna, 30. Kiss Jázmin és 31. Ürmös Flóra Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában