Békéscsaba

2021.07.06. 06:55

Igazi fellélegzés volt a maszk elhagyása

Szombat óta maszk nélkül indulhatunk vásárolni, ami sokak számára megkönnyebbülést jelent. Néhány békéscsabai bevásárlóhelyet bejárva megtudtuk, vevők, eladók és üzletvezetők egyaránt örülnek az újabb enyhítésnek, aminek köszönhetően az üzletek forgalma is növekedett némileg.

Vásári Erzsébet–Nyemcsok László

20210705 Békéscsaba Nem kell maszkot viselni a boltokban a képen Szabóné Milyó Katalin eladó fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

Hrabovszki György, a Csaba Center igazgatója elmondta, meglátása szerint mindenki örül a maszkviselés elhagyásával járó legújabb könnyítésnek, hiszen mindenféle korlátozás visszatartó erővel bír az emberek mozgását és bevásárlási szokásait illetően. Hozzátette, tudható, hogy nagyon sokan szenvedtek a maszkhasználattól, mert nem kaptak megfelelőképpen levegőt, vagy épp bepárásodott miatta szemüvegük.

Ezen túl az emberek gyakran nem ismerték meg egymást, ismerőseiket, amiből olykor különböző konfliktushelyzetek alakultak ki.

Mindezek most szerencsére megszűntek, és az egyre több védőoltást felvevő személynek köszönhetően mondhatni újra fellélegezve járhatunk vásárolni.

Végül elmondta, számadatok ugyan még nem készültek az utóbbi napok forgalmáról, de az már egyértelműen látszik, hogy szombat óta többen vannak a Centerben. Tömeg persze nincs, hiszen a nyár eleve nem a bevásárlóközpontok időszaka, de határozottan nőtt náluk a forgalom.

Szabóné Milyó Katalin, a csabai Reál Százas ABC eladója is újra maszk nélkül dolgozhat /Fotók: Bencsik Ádám/

Tyetyák Magdolna, a megyében húsz üzletet működtető Élésker Kft. ügyvezetője elmondta, szó szerint fellélegzés volt munkatársaik és vásárlóik számára is, hogy elhagyhatták a szájmaszkot.

– Ugyanakkor senkinek nem tilthatjuk, és nem is tiltjuk meg, hogy hordja. Aki úgy érzi, hogy a saját és környezete egészsége érdekében biztonságosabb, ha rajta van a védőeszköz, az felveszi – hangsúlyozta Tyetyák Magdolna. – Dolgozóink többsége örült az enyhítésnek, mert nyolc órán keresztül – sokszor nagy melegben – nem könnyű egy ilyen eszközt viselni.

Az Élésker ügyvezetője elmondta, a járvány idején jellemzően 20 százalékkal esett a vásárlások száma boltjaikban.

Ez nem jelentett ugyanekkora forgalomkiesést, mert a vevők egyszerre több árut pakoltak a kosarukba, így nem tértek be annyiszor az üzletekbe. Sokan a heti háromszori vásárlást heti egyre csökkentették, de akkor jó előre megvették, amire szükségük lehet.

Tyetyák Magdolna szólt arról, csak egy-két termék van, amelynek az árát jelentősen megemelték a beszállítók, ezek közé tartozik az étolaj. Ha történt is áremelkedés a többi terméknél, az az összárukészletet tekintve az 1–2 százalékot nem haladja meg. A vásárlói tudatosságot és a pénztárcakímélést jelzi, hogy az akciós áruk forgalma kiemelkedő.

Dékány Zsigmond: – A fokozott óvatosság miatt döntöttem úgy, hogy továbbra is hordok maszkot. A pandémia kezdete óta viselem, amikor vásárolok, vagy ügyeket intézek, és mindaddig tervezem ugyanígy, amíg nem lesz elegendő ember beoltva a járvány megfékezéséhez. Az egészségem egyébként jó, nincs krónikus betegségem, de így is fontosnak tartom az elővigyázatosságot.

Durajda Réka Lili: – Sokkal jobb érzés számomra maszk nélkül járni bevásárolni és az ügyeimet intézni, mert jobban kapok levegőt, és így kényelmesebben is mozgok. Főként az utóbbi hetekben vártam már erre, amióta beköszöntött a nyár és a kánikula, ami még kényelmetlenebbé tette a maszkhasználatot. Ráadásul jó érzés felismerni a másikat és látni az emberek arcát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában