Az év fája

2021.07.17. 09:49

A kétsopronyi százéves eperfa várja a szavazatokat

Huszonhét fát neveztek be az „Év Fája 2021” címre a májusi határidőig. Ezek közül tizenegyet juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije.

beol.hu

A tizenkettedik alkalommal megszervezett megmérettetés olyan fákra hívja fel a figyelmet, amelyek különleges szerepet töltenek be a jelölő közösség életében, így a kétsopronyi Kemencés-tanyán található százéves eperfa is, mely jelenleg a versenyben a kilencedik helyen áll.

A mi százéves eperfánk Békéscsaba és Kétsoprony között, a 44-es főút mellett egy százéves tanya udvarán áll. A háztetővel kölcsönösen „támogatják egymást”, azaz egy helyen belenőtt a tetőbe. A gyerekek szívesen másznak fel rá, amikor a tanyát birtokba vettük, egy láncot is találtunk rajta, talán hinta gyanánt szolgálhatta az egykori tanyatulajdonosokat. A fa törzse az egyik oldalon kinyílt, lehet, hogy villám csapott bele valamikor régen, látható a fa belseje – olvasható az evfaja.okotars.hu oldalon.

Fotók: evfaja.okotars.hu

Az „Év Fája 2021” címet a közönség választja ki online szavazatával. A szavazás július 1-én indult és október 1-én éjfélkor zárul. Az izgalmak fokozása végett a szavazás állása az utolsó napokban rejtett lesz. A végeredményt október első felében teszi közzé az Ökotárs Alapítvány. A verseny győztese az „ÉV fája” díjjal, egészségi állapotfelmérést és kezelést kap, egy speciális ápolásra és gondozásra feljogosító utalvány formájában.

A kétsopronyiak az eperfáról sokáig azt hitték, hogy morus nigra, azaz fekete eper, Dunántúlon szederfának is mondják. Gyümölcse ugyanis sötét színű, amikor megérik, majdnem fekete.

Néhány évvel ezelőtt egy gyerektábor kellős közepén begördült a tanyára egy autó az Állatorvostudományi Egyetem kutatóival. Az interneten keresgélve ugyanis megtalálták az akkori „Év fája” pályázatra beküldött eperfánkat „morus nigra” néven, és jöttek mintát venni belőle génbankjuk számára, mivel ez a faj szinte teljesen kihalt már itthon, kb. 20 példány létezik még belőle. Miután azonban szemügyre vették a fát, megállapították, hogy ez morus alba, azaz fehér eper – olvasható a verseny honlapján.

Kérjük, hogy szavazatával növelje Ön is a kétsopronyi százéves eperfa nyerési esélyét!

A szavazás menete:

1. Kattintson a következő linkre: https://evfaja.okotars.hu/dontosfak

2. Görgessen lefelé a kétsopronyi százéves eperfát ábrázoló képekhez, ahol látható az aktuális szavazatok száma. Alatta található az „E-mail cím” mező. Ide kell beírni az e-mail címet, amellyel szavazni kíván. Ezt követően az első négyzetbe bele kell kattintani, hogy megjelenjen a pipa jele, ezzel elfogadva az adatkezelésre vonatkozó tájékoztatót.

3. Kattintson az e-mail beírásától jobbra található „Ez a történet és a fa legyen a nyertes!” feliratú gombra.

4. A szavazat elküldését követően egy kis idő múlva levél érkezik a megadott e-mail címre, melyben a „Szavazatát a következő linkkel tudja érvényesíteni:” alatti linkre kattintva lehet véglegesíteni a szavazást.

Legyen az „Év Fája 2021” cím tulajdonosa a kétsopronyi százéves eperfa!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában