Koronavírus Békésben

2021.06.16. 11:29

Több hívást kaptak, de kevesebb beteg volt Békéscsabán

Bár lecsengett a járvány harmadik hulláma, a békéscsabai orvosi ügyeleten továbbra is előszűrik a betegeket, vagyis csak azok mehetnek be a kórház épületébe, akiknél nem merül fel a koronavírus-gyanú. A Csaba Ügyeleti Kft. nemrég számolt be tavalyi tevékenységéről, amit elfogadott a polgármester.

Licska Balázs

Fotó: Shutterstock

Beszámolt a Csaba Ügyeleti Kft. a kórházban elérhető felnőtt- és gyermekügyelet tavalyi tevékenységéről, az elvégzett szakmai munkáról – ismertette nemrég sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester, hozzáfűzve, elfogadta a beszámolót a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva. Kiemelte, a szakemberek a járvány ideje alatt is helytálltak, érezhető volt, hogy a helyzet milyen terhet jelent számukra, ezért köszönetet kell nekik mondani. Elmondta: a kft. éves szinten nagyjából 100 millió forintból gazdálkodik, melynek felét az önkormányzat biztosítja.

– Bár egyre kevesebb az új megbetegedés, az új fertőzött, továbbra is működik a triázsolás (betegek sorba rendezése vészhelyzetben), az előszűrés, tehát akik koronavírus gyanúját mutatják, nem léphetnek be a kórház épületébe.

Nekik telefonon keresztül adnak tanácsot, útmutatást, tehát ők sem maradnak ellátás nélkül

– jelezte dr. Sonkoly Iván, a Csaba Ügyeleti Kft. ügyvezetője. Hozzátette: akiknél nem merül fel a koronavírus-fertőzés gyanúja a panaszok alapján, azokat, ha szükséges, személyesen is megvizsgálják.

A beszámoló szerint az előző év betegforgalmát alapvetően meghatározta a járvány: mind a bejövő forgalom, mind a kihívások esetében előszűrés, triázsolás történt, amely a forgalom csökkenését eredményezte, ugyanakkor ezzel párhuzamosan jelentősen megnövekedett a telefonos megkeresések és a tanácsadások száma.

Akinél felmerül a koronavírus gyanúja, továbbra is telefonon kap útmutatást /Illusztráció: MW/

Az előző évhez képest tavaly az összforgalom havi átlaga nagyjából a felére esett vissza, ezen belül a gyermekügyeleten volt a nagyobb, a felnőttügyeleten pedig a kisebb mértékű a mérséklődés. Közben a tanácsadások száma több mint kétszeresére emelkedett, havi átlagban 1230, napi átlagban 41 telefonbeszélgetést rögzítettek.

A forgalom havi alakulása egyébként pontosan tükrözte a koronavírus-járvány első és második hullámának megjelenését: ezen időszakokban csökkent az ügyeleti és nőtt a telefonforgalom.

Az előző évhez képest tovább emelkedett az ellátási területen kívülről – azaz nem Békéscsabáról, Csabaszabadiból, Telekgerendásról, Kétsopronyból, Újkígyósról és Szabadkígyósról – érkezők aránya.

Az előző évekhez hasonlóan főleg légzőszervi betegségek, légúti fertőzések miatt veszik igénybe az ügyeletet. A felnőttügyeleten azonban kétharmadára csökkent ezen betegségek aránya, ami azzal magyarázható, a járvány miatt működő triázsrendszer kiszűrte és más helyre irányította a panaszos páciensek egy részét. A gyermekügyeleten az ellátott esetek háromnegyede továbbra is ebbe a betegségcsoportba tartozik. Előfordulnak továbbra is indokolatlan megkeresések is, amelyek késleltetik a rászorulók ellátáshoz jutását, például nem sürgős vizsgálatokat, receptírást kérnek.

Többször beigazolódott a fertőzés

A járvány első, tavaly tavaszi hulláma kismértékben érintette Békés megyét, ezért fertőzésgyanú miatt viszonylag kevés esetben intézkedtek a szakemberek. Márciustól szeptemberig a felnőttügyeleten húsz alkalommal kezdeményeztek mintavételt, háromszor kórházi beutalást, a gyermekügyeleten egy alkalommal kértek mintavételt koronavírus-gyanú miatt. A járvány második hulláma ennél jóval nagyobb esetszámokat eredményezett. A negyedik negyedévben fertőzésgyanú miatt 82 esetben, igazolt fertőzés miatt 11 esetben történt tanácsadás, kilencszer mentőszállítást kezdeményeztek. Tavaly 245 halottszemlét végeztek az ügyeletes orvosok, 26 esetben kórbonctani vizsgálatot kértek, 18-szor igazolódott a koronavírus-fertőzés. Az ügyelet működésére jelentős hatással volt a járvány és a veszélyhelyzet – írta dr. ­Sonkoly Iván ügyvezető a beszámolóban, hozzátéve, a szükséges védőeszközök és fertőtlenítőszerek beszerzésében segítséget nyújtott az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában