munkálatok

2021.06.01. 13:30

Nyáron elkezdődik a hétmilliárd forintos kastélyfejlesztés Geszten

Csaknem 7 milliárd forintból újul meg a geszti Tisza-kastély – jelent meg a minap az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben.

L.B.

Forrás: Archív felvétel

Lázár János országgyűlési képviselő, a rezidencia felújításáért felelős kormánybiztos korábban azt mondta Geszten: a kormány lehetőségként tekint Békés megyére. A trianoni békediktátumra utalva hozzátette: Geszt és a térség 1920-ban egy politikai döntés következtében az ország közepéről a szélére került. A kormány célként tűzte ki, hogy a leszakadás helyett ismét a fejlődés, a gyarapodás jellemezze a területet. A Tisza-kastély nem csak nemzeti emlékhellyé válik, a református egyház közösségi színtere, találkozási helye is lesz.

Lázár János /Fotó: MW archív/Tumbász Hédi/

– A munkálatok várhatóan nyáron kezdődnek – nyilatkozta az MTI-nek a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa. Virág Zsolt kifejtette, az előkészítő szakasz befejeződött. Megvan az építészeti engedélyezési terv, és nemzetgazdasági szempontból is kiemelt projektté nyilvánították a rezidencia korszerűsítését. Hozzátette: elkészültek a kiviteli tervek és lezárult a generálkivitelezési tender is. A legkedvezőbb érvényes ajánlatot fogadták el, a kormány az összeget biztosítja, így meg lehet kötni a generálkivitelezési szerződést.

A projekt várhatóan júliusban indul, a felújítást nagyjából 18 hónap alatt végeznék el. Elmondta: ezzel párhuzamosan elkészültek a kiállítási tervek is. A 15 egységből álló tárlat bemutatja majd az országnak két miniszterelnököt adó Tisza családot, emellett a kor politikai viszonyait is. Az első ütembe a főépület és a tiszttartói épület került be, utóbbiban lesz a múzeumi fogadóépület kávézóval, ajándékbolttal, csomagmegőrzővel. Beletartozik az első ütembe a Tisza-kripta műszaki javítása, felújítása is. A második ütemben szálláshelyet és konferenciatermet terveznek kialakítani a kastély mellett.

Korábbi cikkeink itt olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában