interjú

2021.06.16. 06:55

Nógrádi György: nyilvánvaló, hogy a migrációt valamilyen módon le kell állítani!

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tartott lakossági fórumot „A világ, amiben élünk” címmel a minap Pusztaföldváron. A programon részt vett dr. Fialka György, a vagyonvédelmi kamara országos elnöke, a házigazda pedig Sonkolyos Szabolcs, a település polgármestere volt. Nógrádi György interjút adott lapunknak, melyben többek között kitért arra, hogy ma, a pandémia időszakában a migráció megnövekedett.

Nyemcsok László, [email protected]

– Egy kis, Békés megyei településen tartott lakossági fórumot. Miért ezt a helyszínt választotta, gondolom máshová is hívták, hívják Békésben?

– A válasz rendkívül egyszerű, ahova hívnak, én boldogan megyek. Itt a polgármester úrral régóta baráti a viszonyunk, köszönöm neki, hogy meghívott. Telt ház volt az előadáson, és nagyon sok jó kérdést kaptam a hallgatóságtól.

– Ha már a koronavírus-járvány szóba került, a pandémia időszakát mivel töltötte?

– Rengeteget olvastam, megírtam legutóbbi könyvemet, és elkezdtem írni már az újat. Egy évvel ezelőtt, januárban jött ki a Németország könyvem, mintegy hat héttel ezelőtt egy félig biztonságpolitikai, félig sztorizós könyvem jelent meg. Nagyon sok lemaradásom volt, imádom az emlékiratokat. Ezeket elolvastam és viszonylagosan naprakész lettem.

Nógrádi György: „Ma, a pandémia időszakában a migráció megnövekedett, de a magyar határokat védjük„

– A világ, amiben élünk című könyve mennyi idejét foglalta le?

– Sokat dolgoztam rajta, közben felkészültem arra, hogy megírom Talleyrand 18-19. századi francia püspök, államférfi életét, amivel a ’90-es években már foglalkoztam. Most nagyon sok alapdokumentumot átnéztem. Ausztriából bekértem anyagokat, és szeretnék egy olyan Talleyrand könyvvel előrukkolni, amelyik sokkal jobb, mint az előző volt. Egy kicsit feltárva azokat a belső mozgatórugókat, melyeket korábban kevésbé ismertem, és melyekkel a világ is kevésbé foglalkozott.

A Nógrád megyei Piliny polgármestere, Lehoczki Szabolcs (balra) is részt vett a fórumon, a házigazda (mellette) Sonkolyos Szabolcs volt

– Melyek ezek a mozgatórugók?

– Például az, hogy Talleyrandnak mikor, mit jelentett a pénz, mikor, mit jelentett az, hogy ő elsősorban francia, mit jelentett az, hogy idős korában beleszeretett Dino hercegnébe, akivel egy életen át élt boldogan. Miért békült ki I. Lajos Fülöp francia királlyal, mit jelentett számára a Bourbon-ház ezen ága. Miért vállalta el halála előtt a londoni nagykövetséget? Rengeteg olyan kérdés van, amelyekkel az emberiség kevésbé foglalkozott. Talleyrand a világ egyik legtehetségesebb politikusa és külügyminisztere volt.

– Visszatérve hazánkra, a Békés Megyei Hírlap az év elején írt arról, hogy hatszor annyi határsértőt fogtak el a rendőrök tavaly Békésben, mint az előző évben. Idén tovább nőhet ez a szám? Vonzóvá válhat ez az útirány a migránsoknak?

– Gyakorlatilag arról van szó, hogy ma, a pandémia időszakában a migráció megnövekedett. Látni kell azt, hogy Afrikában a beoltottság a jelenlegi szinten a lakosság két százalékát érinti, míg az Egyesült Államokban jóval 50, az Európai Unióban jóval 30 százalék fölött van. Ez azt jelenti, hogy a migránsok száma növekszik majd. Nyilvánvaló, hogy a migrációt valamilyen módon le kell állítani. Erre rengeteg megoldás létezik. Az Európai Unióban hihetetlenül sok elképzelés van, amit nem hajtottak végre. Mindeddig a schengeni külső határokat nem tudják védeni, a Földközi-tengert nem tudták lezárni. A migráció fő irányai közé tartozik jelenleg Spanyolország, Olaszország és a Balkán. A balkáni irány érinti Magyarországot is.

– Mi volna a legfontosabb, amit meg kellene lépni az Európai Unióban?

– Egyszerű a válasz, lezárni a határokat, és a migránsok közül, akiket lehet, visszaküldeni.

– Véleménye szerint megfelelő az a gyakorlat, amit az Európai Unióban folytatnak?

– Természetesen nem, de azt is látni kell, hogy az Unió huszonhét tagállamából már csak öt ország hajlandó migránst befogadni, tehát az egyes nemzetek gyakorlata változott. A jövő az sokkal lassabban követi a realitásokat.

– Az illegális bevándorlók visszatoloncolásának gyakorlatában változott-e valami az utóbbi időben? Ezen a területen mi jelenti a legnagyobb problémát hazánkban?

– Gyakorlatilag az történt, hogy már a dánok is visszatoloncolják a szíreket, mert azt mondják, hogy Szíria biztonságos ország. Visszatoloncolják az afgánokat is. Magyarország esetében a legfontosabb a határvédelem. Hazánkban a migránsok száma minimális, a harmadik világból nagyon kevesen élnek itt. A nálunk élők döntő része itt végzett egyetemet vagy főiskolát, beilleszkedett a magyar társadalomba. A felső középosztályba tartoznak, és különösebb biztonsági rizikót nem jelentenek.

– Mi jelenti a problémát az Európai Unióban az illegális bevándorlók visszatoloncolásában?

– Az, hogy rengeteg NGO, vagyis nem kormányzati, hanem civil szervezet és ügyvéd melléjük áll. A visszatoloncolásuk szinte lehetetlen, pillanatok alatt eltűnnek a szürke- vagy a feketegazdaságban, és ettől kezdve a helyzet szinte reménytelen.

– A migránsoknak még vonzóbb célponttá válhat Magyarország a magas átoltottság miatt? Megnövekedhet a számuk?

– Gyakorlatilag a magyar határokat védjük, így a migránsok száma itt nem növekedhet.

– A Terrorelhárítási Központ (TEK) megakadályozta, hogy egy magát iszlamistának való fiatalember robbantásokat hajtson végre. Számíthatunk még hasonló esetekre hazánkban?

– Nyilvánvalóan mindent megtesz a rendőrség, a titkosszolgálatok, a TEK, hogy hasonló esetre ne lehessen számítani. Világos, hogy Magyarországot a terror azért is elkerülte, mert itt nincsenek olyan migráns szervezetek, amelyek a terrort támogatnák, szemben Nyugat-Európa számos országával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában