adomány

2021.06.22. 13:44

Hintóval is gyarapodott a mezőkovácsházi tájház

Mezőkovácsháza önkormányzata tájházat alakított ki, mivel a városban 2014-ig nem volt olyan múzeum, amely a hagyományokat, a régi ereklyéket őrizné. A Táncsics utca 26. szám alatti ingatlan külső és belső renoválásával elkészült Reformátuskovácsházán a tájház, ami azóta bekerült a helyi értéktárba is. Egy hintóval is gyarapodott a gyűjtemény.

Csete Ilona

A tájház hűen tükrözi a régi időket. A Mezőkovácsházi Városi Könyvtár dolgozói gondoskodtak és máig gondoskodnak arról, hogy a lakosság adományaiból származó hagyatékokkal, tárgyakkal gazdagodó épület sokoldalúan megmutassa, miként éltek errefelé az emberek egykor.

– Jassik Lajos ’48-as őrmester családjáé volt ez a ház, ahol kialakítottunk birtokosi szobát, paraszti szobát, olyan helyiséget, ahol bemutatjuk a régi mesterségeket. A melléképület pedig most, a pandémia ideje alatt általunk, a könyvtár kollektívájával váltott arculatot. Borospince, nyári konyha, góré, szín és egy műhely készül. Gyűjtés szempontjából valójában jót tett ez az időszak, mert nemcsak itt, a tájházban rendezgettük a kincseket, hanem begyűjtöttünk újabbakat, sok felajánlótól. Az emberek is felleltek otthonaikban nagyon régi, számukra már nem használatos családi ereklyéket, s ezeket a tájházban szeretnék viszontlátni. Valamennyit köszönettel vettük, vesszük – sorolta az elmúlt hónapok történéseit Albertus László.

A helybeli gyerekek már kipróbálták az adományt, a károlyi hintót /Fotó: BMH/

A könyvtárigazgató, alpolgármester egy hintóról is mesélt: Németh Andrástól kapták, akinek szülei évtizedeken át pedagógusok voltak Mezőkovácsházán.

– Tavaly tette meg a felajánlását: a tulajdonában lévő károlyi hintót a tájháznak adományozta. Szerette volna ezzel is gazdagítani a város helytörténeti gyűjteményét. Unokái segítségével rendbe rakta a hintót. Sokan ki is próbálták a gyermeknapon, nagyon élvezték a legkisebbek.

A múzeumok éjszakáján nyitnak ki

Mint megtudtuk, Reformá­tuskovácsházán hivatalosan is kinyit a tájház az idei múzeumok éjszakáján. Akkor mutatják be az újításokat, azokat a helyi értékeket, amelyekkel gazdagodott a gyűjtemény. Folyamatosan várják a lakosságtól a felajánlásokat a folytatásban is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában