Békés megye

2021.06.23. 09:05

Csodanövénynek tartják a spárgát

A spárga az első tavaszi, szabadföldi zöldségünk, hazai területe 1420 hektár, megyénkben is egyre többen termesztik. Sokan a zöldségek királyának tartják, mert az ebből készült ételek íze semmi máshoz nem hasonlítható. Nem hizlal, mégis tele van energiával, a szervezet számára hasznos vitaminokkal, nyomelemekkel. Gyógyít, tisztít, karcsúsít.

Nyemcsok László

A tótkomlósi Pipis Pálnak több kisebb földterülete van, összesen másfél hektárt tesznek ki. Olyan zöldséget keresett immáron 18–20 éve, ami évelő, és nem igényel mindennapos odafigyelést.

– A telepítés és a termés, az úgynevezett sípok begyűjtése azonban kézimunka-igényes. Felénk a feketeföldben a zöld spárgát termesztjük, a homokos területeken a fehér színű a jellemző.

A telepítéstől számított három év alatt erősödik meg annyira a növény, hogy a hajtásait vágni, felhasználni, értékesíteni lehessen.

Általában április végén, május elején kezdődik az idény, és június elejéig tart. Ebben az időszakban naponta szedni kell, nehogy „leöregedjen”. A napokban végeztünk a betakarítással­, a termésátlag jónak mondható­.

Pipis Pál kiemelte, a spárgát nem hiába tartják csodanövénynek, mert egy-egy gyökér akár 40 liter vizet is képes tárolni, tehát a szárazság sem bánik el vele egykönnyen. Az őstermelő nyersen is szereti, olyan az íze, mint a zsenge zöldborsóé.

Pipis Pál és Prohászka Béla spárgás ételt készített /Fotó: Imre György/

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, bár egyre népszerűbb ez a zöldség Magyarországon, a fogyasztása még mindig alacsony, évente negyed kilogramm fejenként. Ennek 60-70 százaléka zöld, 30-40 százaléka fehér spárga. Az Európai Unió területén Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, évi 1,7 kilogramm.

A magyar spárga kiváló minőségű, nagyrészt külföldön, Németország mellett Ausztriában, Svájcban, valamint a skandináv országokban értékesítik.

Idén – miként tavaly is – az év eleji fagyok miatt a megszokotthoz képest másfél héttel később kezdődhetett meg a szedés­.

– Egyre többen figyelnek oda arra, hogy hazai, szezonális terméket fogyasszanak – emelte ki dr. Kulcsár László. – Felhívtuk a figyelmet arra is, ha az éttermek, vendéglátóegységek választhatnak az alapanyagoknál, akkor a magyart, ezen belül a megyeit részesítsék előnyben. Ezzel a termelőket is segítik, nem mellékesen pedig a hazai élelmiszer finomabb, ízletesebb, ellenőrzött és jó minőségű.

Számos elkészítési módja van

Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hangsúlyozta, a spárga gyorsan elkészíthető, és húsokkal, más zöldségekkel is harmonizál. Főzhetjük, grillezhetjük, ránthatjuk, rakott ételekhez használhatjuk, kevés vaj és olaj keverékén pedig serpenyőben is megsüthetjük.

– Mivel Békés megyére a termesztésben a zöld spárga a jellemző, az ételeket is ebből készítjük – ecsetelte Prohászka Béla.

– A sípokat a fejüknél fogjuk meg, hajlítjuk, és miután eltörik, kétfelé rakjuk. A felső része az értékesebb, ugyanis az alsó fás lehet, ennek ellenére alaplé főzésére kiválóan megfelel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában