Békéscsaba/Békés-Dánfok

2021.05.24. 19:42

Újraindulnak a gyerektáborok, az érdeklődőkből nincs hiány

A kormány döntése alapján június 1-től ismét megtarthatók a gyermekeknek szóló táborok. Békés megyében már számos intézmény meghirdette az idei nyárra tervezett programjait. Mint mondták, rengetegen érdeklődnek, a jelentkezők száma pedig óráról órára emelkedik.

Papp Gábor–Vágvölgyi Nóra

A Csabagyöngye Kulturális Központ táborait tavaly is rengetegen látogatták /Fotó: Csabagyöngye/

Fotó: ANNY80D

A Csabagyögye Kulturális Központ már több éve rendszeresen szervez eltérő tematikájú táborokat az iskolás korosztálynak. Endreffy Petra, az intézmény kulturális szervezője hírportálunknak elmondta, ugyan csak kedden kerültek fel a CSAKK honlapjára az idén induló gyerektáboraik, már többen jelezték részvételi szándékukat. – Majdnem minden táborunk felől érdeklődtek már, de ha a tavalyi évből indulunk ki, akkor előreláthatólag idén is a Harry Potter tematikára épülő Mágikus tábor lesz a legnépszerűbb. Illetve a múlt évben először meghirdetett horgásztáborunk iránt is nagy volt az érdeklődés – hangsúlyozta a kulturális szakértő.

Hozzátette, az előző évekhez hasonlóan idén is két korosztálynak, a 6 és 9 év közöttieknek, illetve a 10–14 éveseknek indítanak táborokat.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány különböző partnerszervezetekkel közösen 1989 óta szervez nyári népművészeti táborokat.

A Csabagyöngye Kulturális Központ táborait tavaly is rengetegen látogatták /Fotó: Csabagyöngye/

– Tekintettel a járványügyi helyzetre, az elmúlt évhez hasonlóan a foglalkozások helyszínét áttettük az egyesületünk alkotóházába, az Orosházi utca 32. szám alá. Úgy gondoltuk, hogy kisebb csoportokba szerveződve jobban be tudjuk tartani a vírus elleni óvintézkedéseket. Terveink szerint júliusban négy héten keresztül táborozunk, vagyis július 5-től folyamatosan hirdetünk gyermekek részére népi kézműves-foglalkozásokat, a felnőtteknek pedig felnőtt-kézművesképzéseket, műhelyfoglalkozásokat – ismertette Pál Miklósné, az egyesület elnöke.

Kiemelte, mind a gyermekek, mind a felnőttek együttlétének célja a tárgyformálás, a népi kismesterségek tudásátadása. A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve a meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik.

Békés-Dánfokon több nyári tábort is szerveznek majd a vakáció alatt – tudtuk meg Hegyesi Szilárdtól. A Békés Turisztikai és Szolgáltató Kft. ügyvezetője elmondta, az üdülőközpontban egyebek mellett négy héten át ingyenes, a környezettudatosságot, a fenntartható jövőt középpontba állító tábort tartanak majd.

– Erre a lehetőségre 8 és 12 év közötti gyermekeket várunk majd – fogalmazott a szakember. – A tematikában a zöld gondolkodás, a zöld gondolat fog a középpontban állni. Az egész üdülőközpont ezt a mentalitást képviseli, ezt is igyekszik közvetíteni. Ennek a nyári tábornak a foglalkozásai között kerékpártúra, sárkányhajózás, evezés, kézműves-foglalkozások egyaránt helyet kapnak majd. Egy-egy turnusban 15-15 diák vehet részt. Az első csoportot június 21-től várják, abban a hónapban még egy hétre, míg júliusban szintén két, egyenként egyhetes táborban kapcsolódhatnak ki a diákok.

Hegyesi Szilárd kérdésünkre szólt arról is, hogy várhatóan partnereik, így például a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége vagy a Százlábú Egyesület is tart majd nyári táborokat Dánfokon. A helyi, megyei gyermekek mellett más megyéből is érkeznek vendégek Dánfokra.

Az ügyvezető kérdésünkre megerősítette, már viszonylag sok előfoglalás érkezett hozzájuk, és abban bíznak, ahogy egyre többen kapják meg az oltást, majd a védettségi igazolványt, úgy emelkedhet a foglalások száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában