beruházás/galériával

2021.05.19. 13:59

Letették a családbarát bölcsőde alapkövét Méhkeréken

Tizennégy gyermek fogadására alkalmas családbarát bölcsődét alakítanak ki 110 millió forintból a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Méhkeréken, az óvoda eddig kihasználatlan épületrészében.

Licska Balázs

Fotó: LP6DMK2

Szerdán írták alá a kivitelezővel a szerződést és adták át a munkaterületet, illetve ünnepélyes keretek között elhelyezték az időkapszulát és letették a beruházás alapkövét.

Tát Margit polgármester elmondta,

igyekeznek a fiataloknak és a családoknak olyan minőségű szolgáltatásokat biztosítani Méhkeréken, mint egy városban.

Támogatást adnak az újszülötteknek, segítik az első lakás megvásárlását. Fontos mérföldkőnek nevezte a bölcsődét, ahol a kicsiket – a nemzetiségi identitástudatokat szintén erősítve – készíthetik fel az óvodára.

Tát Margit, a kivitelező képviseletében Gyarmat Attila(jobb oldalt), dr. Kovács József (balról) és Zalai Mihály helyezte el az időkapszulát /Fotó: Lehoczky Péter/

Az óvoda eddig kihasználatlan épületrészében két mini bölcsődét alakítanak ki, amely így összesen 14 kicsi fogadására lesz alkalmas. Megjegyezte, évente a településen 15-16 gyermek születik. A beruházás során két 33 négyzetméteres foglalkoztatószobát, átadókat és öltöztetőket, mosdatókat és fürdetőket, több helyiséget alakítanak ki, és az épületrészt korszerűsítik is. Elmondta: a kivitelező 75 napot kapott a munkálatok elvégzésére, így a tervek szerint szeptember elején nyithat a bölcsőde.

– Békés megye 2-2,5-szer több fejlesztési forráshoz jutott a TOP-ban, mint a fejlettebb nyugat-magyarországi megyék

– mondta Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke, hozzátéve: a térségbe több mint 70 milliárd forint támogatás érkezett a TOP révén az elmúlt években. Kiemelte: Békés megye akkor lesz erős, ha a hátrányos helyzetű térségeket, így a sarkadi járást szintén erősítik. Hangsúlyozta: a jövőbe fektet az, aki a gyermekeket nevelő-oktató intézményeket fejleszti. Az elmúlt években 8 milliárd forintot költöttek több településen az óvodákra és a bölcsődékre.

Támogatják a családokat

– Világviszonylatban is megállja a helyét a kormány családpolitikája, a kormány jelentős mértékben támogatja a fiatalokat, a családokat – mondta dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Fontosnak mondta a bölcsődét egyrészt abban, hogy felkészítik a kicsiket az óvodai létre, másrészt pedig abban, hogy azok a kisgyermekes szülők, akik visszatérnének a munka világába, ezt megtehetik, hiszen biztonságos környezetben helyezhetik el a kicsiket.

Az időkapszulát Siluan Maniula, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye püspöke szentelte fel, amit aztán ünnepélyesen elhelyeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában