békés megye

2021.05.02. 15:46

Herczeg Tamás: támogatást lehet igényelni mikrocsipre is

Kutyák és macskák ivartalanítására, veszettség elleni védőoltására, illetve kutyák mikrocsippel, azonosítóval történő ellátására igényelhetnek legfeljebb 1,5 millió forint támogatást a Magyar Falu Program keretében az 5000 lélekszámúnál kisebb települések – ismertette Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

L. B.

Fotó: Shutterstock

Herczeg Tamás hangsúlyozta:

a kormány ezzel népszerűsítené a felelős állattartást, mérsékelné a nem kívánt szaporulat számát.

A politikus hozzáfűzte: egyes számítások szerint hazánkban a kutyák tíz százaléka ivartalanított, a további 90 százaléknál pedig jelentős a nem kívánt szaporulat, aminek a kezelése sokszor megoldatlan. Erre lehet részben megoldás a meghirdetett program.

A program nagy segítség a felelős állattartás megvalósulásában /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Kiemelte: az előírás szerint 2013-tól minden, négy hónapnál idősebb ebet kötelező azonosítóval, mikrocsippel ellátni – vélhetően a Békés megyei kutyák 87 százaléka rendelkezik ilyennel.

A szakemberek becslése szerint Békés megyében 80 ezer kutyát tarthatnak, a veszettség elleni oltáshoz használt matricából évente nagyjából 50 ezer fogy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában