videóval - galériákkal

2021.05.06. 12:18

Lepsényi István: a gyulai Airbus-gyárral az ország felkerül Európa légiipari térképére

Bokréta ünnepséget tartottak csütörtökön délelőtt Gyulán, az Airbus Helicopters Hungary helikopteralkatrész-gyár üzemének építkezésén. Az esemény apropóját az adta, hogy a munkálatok során elkészült a gyárcsarnok vasbeton szerkezete, elérve legnagyobb magasságát. A beruházás 25 milliárd forintból készül el, az üzemben több mint 2000 féle precíziós alkatrészt készítenek majd.

P. G.

Forrás: MTI/Lehoczky Péter

Fotó: Lehoczky Péter

A délelőtti órákban három H145M helikopter érkezett a budaörsi repülőérre, hogy aztán egy delegációt a leendő gyulai Airbus Helicopters Hungary helikopteralkatrész-gyár építkezésének bokrétaünnepségére szállítsanak – " target="_blank" rel="noopener noreferrer">olvasható az Ihsn.hu Facebook-oldalon.

Fotó: Ihsn.hu Facebook-oldal

– Ha munka van, minden van, és ha munka van, akkor egy városnak is van jövőképe – fogalmazott az ünnepségen elmondott köszöntőjében dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere elmondta, a jövőjük azon múlik, hogy a gyulai fiatalok a városban maradnak-e, tanulmányaik végeztével visszatérnek-e, ott alapítanak-e családot azért, hogy szép életük legyen Gyulán.

Zöld város virágzó gazdasággal

– Mindez a város megtartóerejétől függ. Gyula jövőjét meghatározza az is, hogy máshonnan nézve vonzónak tűnik-e ahhoz, hogy a munkára kész polgárok nálunk telepedjenek le, nálunk alapítsanak családot – ecsetelte dr. Görgényi Ernő. – Hagyományaink alapján kijelenthető, hogy a helyi polgárok számára a megtartóerő és a vonzerő alapja a zöld gondolat. Évszázados parkjainkkal ékesített városunk ideális lakóhelyet kínál. Emellett azonban jó megélhetést biztosító, jó munkahelyeket is kínálni kell, az Airbus Helicopters pedig jó munkahelyeket kínál majd. Kiemelte, a gyár megépülésével új szintre lép a helyi gazdaság.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere /Fotók: MTI/Lehoczky Péter/

– A világ egyik legismertebb és legsikeresebb légi járműipari vállalatának beruházásával Gyula felkerül a világgazdaság térképére. Az üzem jól képzett szakmunkások és mérnökök számára kínál majd vonzó munkalehetőséget, nem kell majd ahhoz elköltözni, hogy a képzett szakemberek nemzetközi karriert futhassanak be – folytatta a gondolatot. Kifejtette, az Airbusnak köszönhetően meginduló gazdasági fejlődés a fiatalok számára is erős érv lesz, hogy életpályájukat a városban képzeljék el.

– A mi víziónk egy zöld város, ahol a gazdaság is virágzik – nyomatékosította. Emlékeztetett arra, hogy számos beruházás közepette még 2011-ben rendezték a mostani építkezésnek is helyet adó déli ipari park tulajdonviszonyait, és a kormánnyal közösen az Airbus-gyárhoz kapcsolódó közlekedési létesítményeket is fejlesztik majd. A polgármester hangsúlyozta, arra számítanak és azért dolgoznak, hogy újabb ipari üzemek létesüljenek majd a déli ipari park területén.

– A beruházás nagyívű fejlődési pályát biztosít nem csak Gyulának, hanem az egész térségnek. A helyi és a megyei polgárok helyben is megtalálják a vágyott lehetőségeket, ahhoz nem kell elköltözni. Olyan világot építünk, amelyben egyre több gyulai nagyszülőnek lesz lehetősége arra, hogy ne csak a videochaten gyönyörködhessen unokáiban – nyomatékosította.

A turizmus mellett az ipar is lendületet kaphat

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő ünnepi beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az M44-es út építése új lehetőséget nyitott térségünk fejlődése előtt. Kiemelte, a város utolsó, igazán nagy horderejű ipari beruházása ezelőtt még az 1970-es években valósult meg, majd egy komoly hanyatlásnak lehettünk szemtanúi.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő a pulpitusnál

– A rendszerváltás utáni első két évtizedben nem volt olyan mértékű iparosodás a vidéki Magyarországon, mint az elmúlt tíz évben – tette hozzá. – Az utóbbi évtizedben a vidéki ipari beruházások száma nagy mértékben megnőtt. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy az Airbus Gyulát választotta magyarországi beruházása helyszínéül. Ezzel lehetőség nyílik, hogy a városban a turizmus mellett az ipari tevékenység is lendületet kapjon.

A hazai légiipar életében is fontos lépés

Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa úgy fogalmazott, az ünnepség jó alkalmat biztosított arra, hogy ne csak elismerjék az építkezés gyors előrehaladását, hanem megvizsgálják a beruházás gazdaságpolitikai hatásait is. – A projekttel nem csak egy újabb nagyipari beruházás kezdődött el, hanem hazánk légiiparának létrehozásához is megtettük az első lépéseket – folytatta a gondolatot. Mint mondta, a fejlesztéssel helyzetbe hozzák a magyar vállalatokat és beszállítókat egy high-tech területen, erősítik a Békés megyei szakképzést, az egyetemi oktatást, a kutatást, a fejlesztést és további jelentős befektetések is érkezhetnek a terültre. Nyomatékosította, az Airbus, a világ legnagyobb repülőgép-gyártójának idetelepülésével új korszak kezdődik a magyar légiiparban.

Lepsényi István, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszteri biztosa

– Azzal, hogy a magyar állam nem csupán támogató, hanem tulajdonosi szerepet is vállalt a projektben, elősegíti egy új csúcstechnológiai iparág elindulását, valamint Békés megye ipari növekedését és az ország innovációs képességének erősítését. A zöldmezős beruházásként megépülő üzemben 25 százalékban megújuló energiát használnak majd és több mint 2000 -féle alkatrészt fognak gyártani 21. századi technológiával. Mint elmondta, a magas szintű technológia, a világszintű gyártás magasan képzett szakembereket, munkaerőt is igényel. A képzés előkészítés alatt áll, és szeptemberben el is kezdődik. Hangsúlyozta, a kormány feltett szándéka, hogy tevékenyen hozzájáruljon Békés megye fejlődéséhez, az úthálózat, a békéscsabai repülőtér fejlesztése és a konténer terminál létrehozásának elképzelését egyaránt példaként említette.

Történelmi beruházás valósul meg

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója elmondta, nagy megelégedésére szolgál, hogy a gyulai gyár építése milyen jó ütemben halad.

– Az üzemben jövőre már nagyon fontos precíziós, az erőátviteli és egyéb érzékeny területeken fontos, a biztonságos repülést szolgáló alkatrészeket fognak gyártani helikopterek számára – tette hozzá. Kiemelte, az Airbus már két éve dolgozik szoros együttműködésben Magyarországgal, amelynek vezetése elszántan törekszik arra, hogy részese legyen az európai repülőgépiparnak. Mint mondta, az állami vagyonkezelőn keresztül a Magyar Állam is részt vállalt a gyár kialakításában. Hangsúlyozta, Békés megyében rendelkezésre áll olyan stabil és magasan képzett munkaerő, amelyet keresnek.

Bruno Even, az Airbus Helicopters vezérigazgatója

– Olyan önállóan működő beszállítói üzemet hozunk létre Gyulán, amely része lesz az Airbus globális vállalkozásának. Elképzeléseinket Gyulán zöldmezős beruházás keretében valósítjuk meg, az üzem működése 25 százalékban fenntartható energiaforrások segítségével történik majd – sorolta. – A gyár közelében a Magyar Állam egy felületkezelő gyártóegységet is kialakít, amihez a szükséges vegyszereket biztosítja majd az Airbus. A beruházás kezdetben körülbelül 200 új munkahelyet teremtenek, de további álláshelyeket is hozhat a régióba a fejlesztés. Kitért arra, hogy Németországban és Franciaországban már elkezdődött húsz mérnök, műszaki szakember képzése, akik Gyulán fognak dolgozni. Ez a szám pedig év végére várhatóan megduplázódik.

– Nagy öröm számunkra, hogy az együttműködésnek a gyártóüzem építése mellett más része is van. Az Airbus már 18 helikoptert át is adott Magyarországnak, és 2023-ban újabb, a legmodernebb szériából származó helikopter érkezik majd. A kölcsönös bizalomnak ennek a szintje meggyőz arról, hogy Magyarország rövid időn belül az európai repülőgépipari szektorban vezető szerepre tesz majd szert – hangsúlyozta.

A repülőgépipar vezető országai közé kerülhetünk

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a helyi közösség és a helyi vezetők szerepét emelte ki abban, hogy a beruházás Gyulán megvalósulhat. Mint mondta, 2018 óta több mint 220 milliárd forint értékben állapodtak meg védelmi ipari beruházások megvalósításáról hazánkban, amivel körülbelül 1500 családnak fognak országszerte munkát adni.

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos (jobbra)

– Ezeket a fejlesztéseket csak olyan helyekre tudjuk vinni, ahol a helyi közösség maximálisan támogat bennünket – fogalmazott. Beszámolt arról, hogy szerdán Budapesten folytattak tárgyalásokat az Airbus Helicpoters vezetésésével, és a gyulai beruházásnak is köszönhetően Magyarország meghívást kapott az európai országok egy olyan elitklubjába, amelynek célja, hogy 2040-re kifejlesszenek egy új európai katonai helikoptercsaládot. Hazánk erre a meghívásra hamarosan pozitív választ ad majd. Leszögezte, a gyulai beruházással bekerültünk a repülőgépipar európai vezető országai közé.

A beruházás számokban

A 25 milliárd forintos beruházás keretében létrejövő Airbus Helicopters Hungary épület építtetője a NIPÜF Zrt, a generálkivitelező a Market Építő Zrt.

Alapterülete 13 ezer 513 négyzetméter, 157 méter hosszú és 92,70 méter széles, legmagasabb pontja 11,82 méter. A legnagyobb hazai repülőgépipari vállalkozás leendő otthonának építkezésen naponta 70-100 ember dolgozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában