felelős felnőtt

2021.05.15. 11:14

A láncra vert kutya példáját a gyerek is átveszi

1994. május 18-án a gyerekek ingyen mehettek be a Fővárosi Állatkertbe. Mindezt pedig azért tehették, mert ekkor tartottuk meg Magyarországon először azt a napot, mely a Madarak és Fák Napjához hasonlóan a természet szeretetére, a természet védelmére irányítja a figyelmet. Ez a nap az állat- és növényszeretetről szól.

Gál Csaba

Fotó: Shutterstock

Az állat- és növényszeretet napjának legfőbb célja, hogy elkötelezetté váljunk a természet, a növények és az állatok megóvásában, védelmében. A huszonhét éve indult kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy gyermekeinket az állatokkal és növényekkel kapcsolatos pozitív élményeken keresztül környezettudatos és felelősségteljes felnőtté nevelhessük és hogy megismerkedjenek a mindennapi gondoskodás fontosságával.

– A környezettudatosság és felelős felnőtté válás alappillére az állatszeretet

– mondta el érdeklődésünkre Kiszely Zoltánné, a Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesületének elnöke.

A gyermek számára általában az a követendő példa, amit otthon lát /Fotók: shutterstock.com/

– Sajnos az állatszeretetre figyelmet irányítani nem nagyon lehet. Az állatszeretet – véleményem szerint – gyermekkorban kezdődik, tehát amit tenni lehet, az a gyermekkorban elkezdett érzékenyítés.

Ha a gyermek egy olyan családi környezetben nő fel, ahol például a kutya láncon van tartva ahelyett, hogy családtag lenne, ahol a macskát maximum egérfogás miatt tartják és minden évben agyonütik a feleslegesen megszületett kiscicaalmokat ivartalanítás helyett, akkor a gyermek számára is ez lesz a követendő példa.

– Ezzel szemben, ha a gyermek az iskolában, sőt, akár már az óvodában arról tanulna, hogy milyen érzés láncra kötve lenni, vagyis megértené, hogy itt érző lényekről beszélünk, akkor talán ott, családi szinten, és ezáltal fokozatosan, társadalmi szinten is elindulna egyfajta szemléletváltozás azért, hogy néhány 10 év múlva valóban tudjunk állatszeretetről beszélni – emelte ki Kiszely Zoltánné.

A mai időkben egyre nagyobb a jelentőségük az olyan napoknak, melyek a természetvédelemre hívják fel a figyelmet. Mindez azért fontos, mert napról napra több olyan híradás is születik, mely a környezetszennyezés súlyosbodó hatásairól szól.

Ebben a rendszerben minden lény egymásra utalt, együtt alkotják a szerves egészet.

A veszélyeztetett fajok gyors ütemű pusztulása és a klímaváltozás korában kiemelt jelentőségű, hogy gyermekeinket amennyire hamar csak tudjuk, megtanítsuk a környezettudatos élet alapjaira.

Hiszen minél korábban rögződnek be ezek a szokások, annál valószínűbb, hogy a kicsik majd felnőttként is odafigyelnek környezetükre, az őket körülvevő növény- és állatvilág megóvására is.

Aki együtt rezeg a természettel

– Szüleim első generációs értelmiségiként szerencsére nem tudták levetkőzni felmenőik gazdálkodó, természetközeli életmódját – mondta el kérdésünkre Boldog Gusztáv természetvédelmi szakértő. Amikor bátyámmal gyerekként eszegettük a szőlőt a tőkéről, apám rendre figyelmeztetett, hogy az utolsó fürtöt ott kell hagyni a madaraknak. Én igazából sosem „szerettem” az állatokat, növényeket, hanem egyszerűen együtt rezgünk. Igazából a nagybetűs TERMÉSZET egészsége fontos a számomra, és itt az „egész-séget” szó szerint értem. Ebben a rendszerben minden lény egymásra utalt, együtt alkotják a szerves egészet, ennek az egésznek a megóvása hatalmas felelősség, nem utolsó sorban magunk, az emberek egészsége szempontjából is – emelte ki Boldog Gusztáv. A természetvédők dolga nem több, de nem is kevesebb, mint kordában tartani a természetet használó, elhasználó embert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában